Hlavní obsah

Ve Vrběticích hrozilo i zapálení raketového paliva

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí areálu muničních skladů u Vrbětic hrozilo lidem mnohem větší nebezpečí, než se dosud uvádělo. Tvrdí to místní lidé s odkazem na provoz linky na zpracování prošlého raketového paliva umístěné ve stejném areálu.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Článek

„V areálu, kde bylo již dříve uskladněno obrovské množství munice, byl povolen provoz linky na zpracování prošlého raketového paliva společnosti Bochemia. S tím je spojena produkce chloristanu amonného. Kdyby vybuchlé granáty zapálily chloristan amonný, vznikl by jedovatý plyn, který by ohrozil mnohem více lidí v daleko širším okolí,“ řekl Právu Rostislav Kašša, iniciátor protestů proti zřízení linky na likvidaci raketového paliva.

„Proti tomu jsme tady protestovali už v roce 2010 s tím, že je zde uložena munice. Nikdo to nezohlednil v posudcích a úpravnu povolili,“ řekl Kašša.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

V dozorčí radě sedí syn prezidenta Kisky

„A nyní se Bochemie ještě staví do role oběti a chce miliardu odškodného,“ uvedl Kašša.

„Velmi mě rozzlobilo tvrzení ministra Martina Stropnického, podle něhož se munice do skladů vozila až po zprovoznění Bochemie,“ řekl Právu Kašša.

Zajímavé je, že členem dozorčí rady Bochemie je syn slovenského prezidenta Andrej Kiska. Jediným akcionářem je firma registrovaná v Nizozemsku.

Proč by si firma pronajímala sklad, aby ho nechala prázdný?
Radek Ondruš, právník Imex Group

Stropnický uvedl, že firma Bochemie, která zpracovává raketové palivo, neudělala nic špatně. „Postavila tam jedinečnou moderní technologii, jenomže munice se do jejího okolí začala navážet až po několika letech od spuštění provozu. Tohle jim musel někdo z kraje povolit,“ řekl Aktuálně.cz.

Web obrany přitom uvádí, že ministr Alexandr Vondra (ODS) se otevření provozu na přepracování raketového paliva zúčastnil 13. července 2012.

Škoda za miliardu?

„Navážení munice k Vrběticím se dělo určitě dříve, jsem o tom přesvědčen,“ řekl starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) a potvrzuje tak slova Kašši o protestech z roku 2010, kdy již měla být munice na místě.

Právník Imex Group Radek Ondruš ale namítá: „První smlouva na pronájem skladů byla uzavřena v roce 2009, další v roce 2011. Proč by si firma pronajímala sklad, aby ho nechala prázdný? Pánové Babiš i Stropnický pracují s nepřesnými informacemi.“

Kraj nemá žádné kompetence v oblasti střeliva a munice
Stanislav Mišák, zlínský hejtman

Podle Ondruše pokud se obchoduje s municí do zahraničí, jde o působnost ministerstva průmyslu a obchodu. „Všechna povolení k obchodu v rámci ČR jsou v kompetenci Policie ČR. Takže tvrzení, že navážení munice musel povolit někdo ze Zlínského kraje, je nesmysl, kraj s tím neměl nic společného.“

Tvrzení Stropnického odmítl i zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD): „Podle zákona o zbraních ani podle zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem nemá kraj žádné kompetence v oblasti střeliva a munice.“

Mezi muničními sklady běžně trénovaly závodní vozy, dozvěděl se premiérVideo: Aleš Fuksa, Právo

Bohumínská Bochemie utrpěla podle ČTK v souvislosti s výbuchy škodu za miliardu, a to za neuskutečněné obchody, protože linka na ekologické přepracování prošlého raketového paliva je kvůli výbuchům mimo provoz.

„Po dohodě s pyrotechniky a policií jsme počítali, že do konce roku budeme moci ve třech dávkách odvézt hotovou produkci. Je to vyrobené už dávno, první dávka měla odejít do konce tohoto týdne. Teď se to opět odkládá na neurčito,“ řekla mluvčí Bochemie Eva Kijonková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám