Hlavní obsah

Babiš: Druhý sklad ve Vrběticích nevybuchl náhodou

Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že druhý sklad munice ve Vrběticích na Zlínsku nevybuchl náhodou. Řekl to v neděli v České televizi (ČT). Firma Imex Group, která užívala oba vybuchlé sklady, je podle něj velmi kontroverzní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Podobným problémům podle Babiše firma čelila v Bulharsku, zbraně měla vyvážet například do Konga, pro které platí zbrojní embargo. Podle právníka firmy Radka Ondruše ale ministr lže a firma chystá žalobu.

"Připravuji žalobní návrh. Babiš bude muset u soudu dokazovat, že má pravdu. Budeme požadovat omluvu. Jako obchodník ví, že poškodil jméno firmy," uvedl Ondruš.

Ve vojenském areálu na Zlínsku vyletěly do povětří dvě budovy s uskladněnou municí. První 16. října, druhá minulou středu. Při první explozi zemřeli dva lidé. Obě budovy si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Věc nyní vyšetřuje policie.

"Ta firma, které vybuchly ty dva sklady, je velice kontroverzní firma. Ta firma vyvezla munici do Bulharska, kde to taky bouchlo," řekl Babiš v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Jeho výtky Ondruš odmítl.

Imex Group: Ne v Kongu, ale v Zimbabwe

"V Bulharsku v roce 2011 vybuchl sklad, kde byl uložen vojenský materiál tří firem. Jednou z nich byl Imex Group. Bulharská strana nikdy klienta nežalovala," uvedl právník firmy. Podle něj je nepravdivá i informace o tom, že společnost vyvážela zbraně do Konga. "V tomto teritoriu obchodovala jen v Zimbabwe. Obchod povolovala tři ministerstva," řekl.

Podle Babiše má Imex Group za sebou další podivné společnosti. "Údajně večer před prvním výbuchem navštívil ten sklad majitel firmy. Údajně. Druhý den tam přišli dva zaměstnanci a chudáci tam zůstali," uvedl také Babiš. Návštěvu majitele ve skladu Ondruš potvrdil. "Materiál se měl vyvážet, přijel ho zkontrolovat. Toto jsme sdělili policii hned po výbuchu," řekl.

"Všichni experti se domnívají, že druhý sklad nevybuchl náhodou," poznamenal dále Babiš. "Já si to také myslím," dodal. Informace prý získal konzultací se zaměstnanci ministerstva obrany. Babiš také řekl, že na problémy v muničním skladu na Zlínsku už před lety upozorňovala Bezpečnostní informační služba.

"Jsme v kontaktu s policií i s vojáky. Snažíme se nalézt a označit místa, kde v minulosti vznikala rizika, jejichž součet vyústil v události, kterých jsme svědky. Jinými slovy - míříme na kořeny celého problému," řekl bez dalších podrobností mluvčí BIS Jan Šubert.

Babiš: Měl se vyhlásit krizový stav

Zároveň Babiš ale odmítl, že by pochybil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Chybou podle něj bylo to, že sklady stát v roce 2011 soukromé společnosti pronajal. Kritizoval i údajně špatné rozdělení kompetencí státních úřadů. Je podle něj například nesmyslné, aby licenci na munici vydávalo ministerstvo průmyslu a obchodu, nikoli resort obrany.

Podle vicepremiéra pochybil i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), který měl podle něj vyhlásit v oblasti krizový stav. Babiš má za to, že tak neučinil z ekonomických důvodů. Uvedl také, že si firmy mají munici z Vrbětic co nejrychleji odvézt. Ondruš tvrdí, že o to už nějakou dobu firma usiluje. "O odvezení usilujeme od výbuchu. Materiál byl prodaný. Nikdo s námi ale ze strany státu nekomunikuje," upozornil Ondruš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám