Hlavní obsah

Ve volbách nekandiduje řada známých poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V červnových volbách do Sněmovny znovu kandiduje 161 z 200 současných poslanců. Dolní komora se ale asi obmění podstatně víc, přinejmenším proto, že někteří z nynějších členů Sněmovny jsou na kandidátkách tak nízko, že jejich šance na zvolení je malá. Řada známých tváří z parlamentu také zmizí.

Článek

Z porovnání kandidátek vyplývá, že největší obměna asi čeká klub ČSSD. Strana má nyní ve Sněmovně 70 poslanců. 19 z nich v červnových volbách nekandiduje vůbec, dalších 11 až 18 je na kandidátce na nevolitelných místech.

Volební kandidátky ODS, lidovců a komunistů jsou stabilnější. O zvolení usilují všichni současní poslanci KDU-ČSL a kromě tří lidí také všichni komunističtí poslanci. Z 57 nynějších poslanců ODS jich nekandiduje osm. Za ODS nekandiduje například poslankyně Kateřina Dostálová.

V nové Sněmovně určitě nebude například ani nynější poslankyně US-DEU Taťána Fischerová. ČTK ale řekla, že na podzim bude zřejmě kandidovat do Senátu, a to za subjekt, který teprve vzniká. Z desetičlenného klubu US-DEU do sněmovny znovu kandidují jen dva lidé. Průzkumy však zatím unionistům nedávají šance překročit pětiprocentní práh nutný pro vstup do Sněmovny, a naznačují tak, že tato strana v příští Sněmovně asi nebude.

Z dolní komory zmizí řada známých jmen

Již nyní je ale jasné, že ze Sněmovny zmizí řada známých jmen. Na kandidátce ČSSD nejsou například předseda zahraničního výboru Vladimír Laštůvka, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart, někdejší ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit a místopředsedkyně dolní komory Jitka Kupčová. Až na 14. místě moravskoslezské kandidátky ČSSD se ocitl někdejší ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi.

V nové dolní komoře nezasedne například ani Michal Kraus (ČSSD), služebně nejstarší poslanec. Kraus tam ale není ani teď, mandátu se kvůli takzvané kakaové aféře vzdal již v lednu, kdy také oznámil, že odstupuje z volební kandidátky. Ve Sněmovně nepřetržitě zasedal téměř 20 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám