Hlavní obsah

Ve středních Čechách se utkají těžké váhy, Kalouskovi a Babišovi se postaví Kuba

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dramatický a pro pravici bratrovražedný volební souboj se podle všeho odehraje ve Středočeském kraji. K předpokládané dvojici soků – místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi – přibude podle informací Práva ve Středočeském kraji úřadující šéf ODS Martin Kuba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS

Článek

Politické strany ve středních Čechách stejně jako v Praze nasazují jako lídry nejtěžší váhy. Spolu s dalšími miliónovými kraji, Moravskoslezským a Jihomoravským, se tam totiž rozhodnou volby.

Kuba je Jihočech

O nasazení Kuby, který je doma v Jihočeském kraji, do středních Čech mluví i někteří představitelé regionální ODS. „Naší kandidátce může Kuba určitě prospět,“ řekl Právu dosluhující poslanec ODS Jan Vidím, který chce sněmovní mandát obhájit a zřejmě dostane i nominaci místní stranické buňky v Benešově.

Také místopředseda středočeských občanských demokratů Karel Šebek Kubovo případné lídrovství v kraji vnímá jako zajímavou myšlenku.

„Mohlo by to znamenat, že se odpoutává od jižních Čech, aby nebyl dále spojován s nějakými vazbami,“ spekuloval Šebek.

V jižních Čechách lídrem ODS Chalupa

Kuba už léta čelí spekulacím o svých vazbách na jihočeského „kmotra“ Pavla Dlouhého.

Podle informací Práva míří na jih Čech jako lídr exministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa. Ten byl dosud poslancem za Prahu.

Mezi Chalupovy soupeře na jihu Čech patří poslanec TOP 09 Zdeněk Bezecný, hejtman za soc. dem. Jiří Zimola, šéf komunistů Vojtěch Filip či lídr zemanovců, bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Němcová do Prahy?

Sám Kuba svou nominaci ve středních Čechách Právu zatím nepotvrdil. Odvolal se na skutečnost, že ODS kandidátky teprve sestavuje. „Představíme je začátkem září,“ řekl ve čtvrtek Právu.

Šebek upozornil, že středočeský regionální sněm ODS proběhne až v pondělí. „Za Benešovsko máme v první frontě Jana Vidíma, který nás nikdy nezklamal. Na rozdíl třeba od poslance Marka Bendy není vnímán negativně,“ řekl Právu Šebek.

Vypadá to, že uvažovaný celostátní volební lídr ODS Miroslava Němcová bude s největší pravděpodobností nasazena jako jednička v Praze.

Umístění klíčových lidí ODS do sousedících velkých regionů by bylo logické. Kuba nemá žádné zřejmé vazby na Moravu a jeho domovské jižní Čechy patří spíš mezi menší kraje. A Vysočina, odkud pochází Němcová, patří vůbec k těm nejmenším.

Podle místopředsedy středočeské ODS a primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho zatím nic potvrzeného není. „Kandidátka ještě není sestavena,“ řekl Nwelati, který sám do Sněmovny kandidovat nechce.

„Jsem komunální politik a říkám to už deset let, během kterých tyto nabídky dostávám opakovaně,“ uvedl pro Právo.

Místní sdružení v Mladé Boleslavi podle Nwelatiho na kandidátku podpořilo Adolfa Beznosku, náměstka primátora, který loni neúspěšně kandidoval za Mladoboleslavsko v senátních volbách.

„Exprimátora Svobodu ne“

V ODS se spekulovalo i o možnosti, že by se lídrem středočeské kandidátky stal bývalý primátor a šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda. Takovou variantu Jan Vidím odmítl.

„To je vyloučeno. Svoboda nepřinese kandidátce ani hlas. Je to známá osobnost v Praze, ale rozhodně ne ve středních Čechách,“ řekl.

Svoboda už dříve Právu řekl, že by se sněmovních voleb rád zúčastnil. ODS ale nejspíš nasadí trojlístek Němcová, Marek Benda a Jana Černochová.

Proti Svobodovi hraje skutečnost, že je obviněn v kauze Opencard a mohl by se nakonec pro ODS stát dalším balvanem, který ji stáhne dolů.

Koněm ČSSD ve středních Čechách bude Jan Hamáček, místopředseda končící Sněmovny a stínový ministr obrany za soc. dem. Komunisté mají lídra Stanislava Grospiče. Za lidovce by mohla ve středních Čechách vést kandidátku jejich bývalá mluvčí, fotografka a novinářka Alexandra Alvarová.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek byl 6. ledna 2013 hostem diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš vystoupil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám