Hlavní obsah

Ve Sněmovně zatím bez facek i pokut

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se v české Sněmovně měla uplatňovat obdobná pravidla jako čerstvě v Evropském parlamentu, možná by se její jednání v některé dny rozpadlo. Vyrušování poslanců uprostřed sálu či zoufalé prosby předsedajících o ztišení jsou v malostranském sídle Sněmovny běžným obrázkem.

Článek

"Zaplaťpánbůh si nepamatuju v našem parlamentu rvačku, takže nějaká zvláštní opatření uplatňovaná při fyzickém střetu poslanců snad u nás nejsou na místě," okomentoval situaci pro Právo předseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Vyrušování považuje za běžný stav: "Vysoká hladina hluku je častá." Poslanci ale většinou uposlechnou výzev předsedajícího. Rekordmanem ve výtržnostech zůstal dosud šéf republikánů Miroslav Sládek, který ve vzteku rozbil pěstí svou poslaneckou lavici. A urážky? Silná slova zde sice čas od času padají, ale jednací řád je tak ochranářský, že poslancům zakazuje se oslovovat přímo.

Nejsou proto výjimkou situace, kdy rozpačitý řídící ze sebe souká větu typu: Pane poslanče, slyšel jste to sice sám, ale pan kolega tenaten vám vzkazuje, že lžete. Sněmovní řád již nyní umožňuje, aby poslanec, který se v sále chová nepřístojně a na napomenutí nereaguje, byl na příkaz předsedajícího vykázán ze sálu. Dosud se to ale nikdy nestalo. Dovnitř by se pak směl hříšník vrátit s výjimkou hlasování až druhý den.

"Že bych měl někdy chuť někoho vykázat?" zamyslel se Zaorálek. Takové nutkání prý zatím neměl. Přiznal ale, že mu vadí používání vulgarismů, které shazují celou Sněmovnu.

Ostrá slova raději bokem

V tomto směru vynikl lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který členy hospodářského výboru nazval ču.... Bylo to v SMS určené některým vysokým manažerům v průmyslu, ale ti se pochlubili poslancům, jichž se ministrovo vyjádření dotklo. Skandál byl na světě a Ambrozek byl na pár dní nejpopulárnějším členem vlády.

Slovní napadání se většinou odehrává mimo mikrofony a tedy i mimo oficiální stenografické záznamy. Historie proto zaznamenala "jen" trojnásobnou svini, kterou měl počastovat exministr Miroslav Grégr (ČSSD) tehdejšího poslance ODS Jiřího Payna. Ten si totiž na to veřejně postěžoval. Nezaznamenán zůstal výrok ministra Zdeňka Škromacha (ČSSD) k tehdejšímu poslanci Vladimíru Doležalovi (ODS): "Nezdržuj a vypadni, ty blbečku."

Největším trestem poslanci je ztráta jednoho platu za to, že se neomluví, i když mu to nařídil v případě disciplinárního řízení mandátový a imunitní výbor. K takovému postihu ale dosud nedošlo. Poslanec bere 57 600 korun hrubého měsíčně, většina z nich ale má příplatky za funkci. Stejně tak nikdy nebyli poslanci postiženi za absenci na jednání orgánů Sněmovny bez omluvy.

Pokuta sice v zákoně je, ale poslanci se preventivně nikdy nedohodli, kdo by měl o trestu rozhodnout. Jedinkrát to zkoušel tehdejší předseda Sněmovny Miloš Zeman, se zlou se však potázal.

V EP přísněji

Europoslanci ve čtvrtek ve Štrasburku schválili změny v jednacím řádu, podle nichž může řídící schůze výtržníky s imunitou snáz vykázat ze sálu i předsálí či sáhnout jim na poslanecké diety. Šéf Evropského parlamentu bude moci po předchozím varování suspendovat poslance až na deset dnů místo dosavadních dvou až pěti. Vyloučení se sice nemá vztahovat na hlasování, ale potrestaný může přijít i o diety, pohybující se okolo 250 eur (cca 7500 Kč) za den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám