Hlavní obsah

Ve Sněmovně bylo veselo. Kalousek bral a zahazoval poslanci Volnému transparent All Lives Matter

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý narušil vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného (zvolený za SPD), který si přinesl k řečnickému pultíku transparent All Lives Matter (Na všech životech záleží). Kalousek mu jej od pultíku opakovaně odnesl.

Spory o transparent v Poslanecké sněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

Volný chtěl přečíst návrh, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.

„Nikomu neupírám právo na jeho názor,” řekl Kalousek. Nemá ale podle něho být doprovázen plakáty.

Situaci uklidňoval předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), podle kterého není zakázáno takové pomůcky používat. Poslance vyzval, aby se navzájem respektovali. „Já jsem si ještě nestihl ani zapsat bod a už se něco děje,” posteskl si šéf Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Nezařazený poslanec Lubomír Volný s předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem (vpravo)

„Pane kolego, já vás ještě jednou poprosím, umožněte vystoupení svého kolegy,” obrátil se Vondráček na Kalouska. Jednání následně raději na několik minut přerušil.

Předseda Trikolóry, nezařazený poslanec Václav Klaus mladší, pak navrhoval, aby Kalousek dolní komoře vysvětlil, na kterých životech nezáleží a co je na heslu rasistického nebo nehumánního.

Zeman označil heslo Black Lives Matter za rasistické

Domácí

Zeman výrok pronesl v rezidenci amerického velvyslance při příležitosti oslav 244. výročí Dne nezávislosti Spojených států. Podotkl, že je na akci jako nezávislý občan i jako přítel USA. „A z obou těchto rolí říkám, že slogan Black Lives Matter je rasistický, protože záleží na všech životech,” prohlásil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek odhazuje ceduli s nápisem All Lives Matter (Na všech životech záleží)

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poslanci Miroslav Kalousek a Jan Volný (vpravo) ve Sněmovně

Reklama

Výběr článků

Načítám