Hlavní obsah

Ve hře o novou ombudsmanku už je pouze Dundáčková a Šabatová

Novinky, jim
Praha

Občanští demokraté se ve čtvrtek na jednání poslaneckého klubu usnesli, že v pátek při volbě nástupce zesnulého Otakara Motejla na post veřejného ochránce práv budou podporovat svoji bývalou poslankyni Evu Dundáčkovou. TOP 09 a ČSSD se již dříve rozhodly, že budou prosazovat někdejší Motejlovu zástupkyni Annu Šabatovou. Ostatní kandidáti jsou tak prakticky vyřazeni ze hry.

Článek

ODS disponuje ve Sněmovně 53 poslanci a pro zvolení Dundáčkové by tedy potřebovala získat hlasy dalších alespoň 48 poslanců. TOP 09 a ČSSD, které chtějí za ombudsmanku bývalou disidentku Šabatovou, mají v dolní komoře dohromady 97 hlasů, k nadpoloviční většině jim tedy chybí čtyři.

O svých preferencích zatím mlčí už jen komunisté a Věci veřejné.

Dundáčkovou nominoval vedle aktivisty a rovněž bývalého disidenta Johna Boka prezident Václav Klaus. Na nominaci Šabatové se zase shodli senátoři klubu sociální demokracie. Pokud se poslanci budou řídit doporučeními svých klubů, nebude mít šanci na zvolení ani Bok ani předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou v Senátu nominoval senátor za ODS Tomáš Töpfer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám