Hlavní obsah

Lidé si přejí za ombudsmanku Šabatovou, uvedl průzkum

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverénně nejoblíbenější veřejnou ochránkyní práv by podle průzkumu společnosti STEM/MARK byla někdejší zástupkyně zesnulého ombudsmana Otakara Motejla Anna Šabatová. Ve funkci by ji nejraději vidělo 41 procent dotázaných. Nejméně lidí v internetovém průzkumu hlasovalo pro Evu Dundáčkovou (ODS) nominovanou prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Druhou nejvíce oceňovanou kandidátkou v očích veřejnosti byla podle STEM/MARK předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou nominoval senátor Tomáš Töpfer (za ODS). Senát jí v nominaci dal o tři hlasy více než exdisidentce Šabatové. V průzkumu skončila ale Brožová hluboko za svou konkurentkou, získala podporu jen tří procent respondentů.

Zcela pak propadli kandidáti, které vyslal do volby Klaus. Hodně nízké podpory se dočkal aktivista a bývalý disident John Bok, šéfovi nezávislého spolku Šalamoun dalo svůj hlas tři procenta účastníků průzkumu.

Dundáčkovou, kterou hodlají poslanci ODS prosazovat na post ombudsmanky, podpořilo pouhé procento dotázaných.

Ostatních 44 procent nevědělo, koho by za ombudsmana chtělo. Internetového průzkumu se zúčastnilo 306 respondentů ve věku od 15 do 59 let.

O novém zastánci práv lidí rozhodne Sněmovna v pátek v tajné volbě. Největší šance má zatím právě Šabatová, kterou doporučil klub ČSSD a TOP 09 s celkovým počtem 97 hlasů ve Sněmovně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám