Hlavní obsah

Ve druhém kole prezidentských voleb odvolila už polovina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi volí nástupce prezidenta Václava Klause. Kolem 11:00 dosáhla volební účast přibližně 50 procent. Velký zájem o volby hlásí například Praha či Ústecký kraj, ale i obce u lyžařských středisek, kde počet voličů zvyšují rekreanti s voličskými průkazy.

Foto: David Taneček, ČTK

Volební místnosti zažívají nápor lyžařů s volebními průkazy. Na snímku Horní Malá Úpa v Královéhradeckém kraji.

Článek

Voliči se rozhodují mezi vicepremiérem Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a expremiérem Milošem Zemanem (SPOZ).

Většina výsledků by mohla být známa do 16:00. Policie zatím v souvislosti s volbami nezaznamenala větší problémy, členové volebních komisí však v souvislosti s pátečními zprávami o údajných zfalšovaných voličských průkazech kontrolují tyto dokumenty pečlivě.

Vysokou volební účast hlásí komisaři z pražských volebních místností. "V Kobylisích přišlo volit kolem 57 až 58 procent lidí," uvedla po 10:30 Martina Tikalová z radnice Prahy 8. Několik okrsků na území páté i šesté městské části ale napočítalo až šedesátiprocentní účast. K urnám ve volebních okrscích Prahy 1 přišlo do 11:00 v průměru 55 procent voličů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Volby v Ostravě

Velký zájem zaznamenali i v Ústeckém kraji, volební účast bude prý vyšší než v prvním kole. V jednom z okrsků v centru Ústí nad Labem přišlo k dnešním 11:00 už odhadem 54 procent voličů. "Už v pátek jsme překonali celkovou účast z prvního kola," řekla členka volební komise v okrsku, který měl v prvním kole volební účast 40 procent. Zájem je i v Ústí nad Labem. "Nepamatujeme si, že by přišlo kdy tolik voličů. Možná po revoluci," uvedla komisařka ze čtvrti Neštěmice.

Střední Čechy

Ve středočeských městech přišlo volit k 10:00 od 42 do 53 procent voličů, podobná čísla volební komisaři uváděli i při prvním kole. Největší zájem byl v Kutné Hoře a Kolíně, kde odhlasovalo 53 a 50 procent voličů. Nejnižší účast zatím hlásilo Kladno, kam k urnám přišlo 42 procent voličů.

V některých jihočeských obcích účast ve druhém kole voleb už prý překonala hranici 100 procent. Jsou to hlavně místa u lyžařských středisek, kde počet voličů zvyšují rekreanti s voličskými průkazy. Komise byly na nápor připraveny a všude mají dostatek hlasovacích lístků. Podle starosty šumavské Kvildy na Prachaticku Václava Vostradovského devět z deseti lidí, kteří k urně na Kvildě přicházejí, volí na voličské průkazy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Oldřichově v Hájích na Liberecku odvolila stoletá Anežka Pošmůrná

Také v beskydských horských obcích zaznamenali výrazně vyšší účast voličů s voličským průkazem. Nejvýrazněji, asi o třetinu, se počet voličů zvýšil v Bílé na Frýdecko-Místecku. Vytrvalostní závod na Lysé hoře podstatně zvýšil počet i voličů v Ostravici, přibylo jich asi sedmdesát. V celém Moravskoslezském kraji zatím přišla k urnám zhruba polovina voličů.

Volby si nenechali ujít ani lyžaři v Jeseníkách. "S voličskými průkazy chodilo hodně lidí, máme tady na průkazy 56 voličů. Dokonce tady byl i jeden autobus z Opavska, ze kterého přišli volit téměř všichni," řekl pracovník volební komise v Branné na Šumpersku. V celém Olomouckém kraji odvolilo kolem 50 procent lidí.

Na některých místech se však voličům zřejmě nechtělo do mrazivého počasí. Zaznamenaly to například volební komise v Libereckém kraji, předpokládají však, že lidé přijdou později. Volební účast se velkých městech kraje dopoledne pohybovala mezi 35 až 50 procenty.

Slabší účast na Karlovarsku

Slabší účast byla ráno i v Karlovarském kraji, do 10:00 odvolilo celkem mezi 30 až 45 procenty. V Sokolově přišlo k volbám zatím 37 procent voličů, v Karlových Varech se účast pohybuje okolo 40 procent.

V Plzeňském kraji se kolem 11:00 pohybovala volební účast kolem 45 až 50 procent, řekl Jan Nový z krajského úřadu Plzeňského kraje. Miroslav Fišar z volební komise odhaduje, že celková účast v druhém kole bude podobná jako v kole prvním. Výrazně vyšší účast vykazují horské obce na Šumavě, kde volí stovky lidí na voličské průkazy. Například v Horské Kvildě na Klatovsku mají už účast téměř 90 procent.

Foto: Petr Marek, Právo

Do volební místnosti okrsku číslo 2 v Olomouci přicházeli ihned od čtrnácti hodin voliči jeden za druhým.

Na jihu Moravy dopoledne podle Evy Sychrové z krajského úřadu odvolilo zhruba 49,3 procent lidí. "Je to o něco vyšší číslo než v prvním kole volby," podotkla Sychrová. Nejvyšší účast je zatím v Ochozi u Tišnova, kde volilo 81,37 procent. Podle Sychrové komisaři důsledně kontrolují voličské průkazy, protože se objevily zprávy, že některé by mohly být zfalšované.

Naopak v Pardubickém a Královéhradeckém kraji se údaje o účasti voličů většinou neliší od prvního kola, dnes k 11:00 odvolilo mezi 40 až 55 procent lidí. Vážnější problémy s volbami úředníci obou hejtmanství krajích nezaznamenali. "Pouze v Peci pod Sněžkou došly v jednom okresku hlasovací lístky, ale vyřešilo se to promptním dovozem z jiného okrsku," řekla Štěpánka Blažková z Krajského úřadu v Hradci Králové.

Zvěsti o falešných průkazech

Také k volebním urnám ve Zlínském kraji přišla k 11:00 zhruba polovina voličů. Podle krajské koordinátorky Radky Štalmachové se členové volebních komisí kvůli zprávám o falešných volebních průkazech ještě ujišťovali, jak mají průkazy správně vypadat.

Například volební okrsky v Kroměříži dostaly interní pokyn od tamní radnice, aby dbaly zvýšené pozornosti při přijímání a zpracovávání volebních průkazů. "Je to kvůli tomu, že se objevují informace, že by výsledek voleb mohl být napadnut. Neděláme však nic jinak než jako při každých volbách. Chceme být připraveni na případ, kdyby se musely výsledky hlasování překontrolovat, máme zapečetit seznamy volebních průkazů zvlášť," řekl mluvčí kroměřížské radnice a člen volební komise Pavel Zrna.

Polovina voličů už přišla k urnám i v Kraji Vysočina. V Jihlavě volební účast kolem 10:30 činila asi 50 procent, v Havlíčkově Brodě mezi 50 až 60 procenty voličů. V Novém Veselí na Žďársku, kde chalupaří Miloš Zeman, přišlo do 10:30 k volbám 71 procent voličů. V prvním kole volby zde volební účast převýšila 81 procent. Policie vyšetřuje údajně neplatný voličský průkaz předložený v pátek v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám