Hlavní obsah

Vánoce nepřekvapí. Teploty kolem nuly, sněhu málo

Novinky, Stanislav Dvořák

Podle dlouhodobého výhledu meteorologů čeká Česko klasický prosinec. Teploty budou průměrné a srážek se moc nedočkáme.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Srážek bude málo.

Článek

„Po čtyřtýdenním období, kdy se průměrné denní teploty pohybovaly nad dlouhodobým průměrem, se v závěru tohoto týdne teploty vzduchu konečně dostávají k hodnotám, které jsou pro tuto roční dobu obvyklé. Během prosince se neočekávají výrazné teplotní výkyvy a teplota by se měla udržovat kolem dlouhodobého průměru. Naopak relativně sušší charakter počasí z minulých týdnů bude pokračovat i v průběhu prosince. O něco více srážek lze očekávat začátkem prosince,” domnívají se meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Průměrná teplota je u nás v prosinci -0,5 °C. Nejnižší průměrná teplota je -6,1 °C a naměřili ji v roce 1969, nejvyšší průměrná teplota je 2,9 °C z roku 1974.

Měsíční výhled není na rozdíl od krátkodobých a střednědobých předpovědí zaměřen na předpověď konkrétních hodnot teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny. Vystihuje spíše očekávaný trend ve vývoji počasí a odhaduje celkový charakter počasí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

V noci na neděli bude zataženo a na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině místy mlhy a mrholení. Výjimečně může slabě sněžit. Na horách se dají očekávat mrznoucí mlhy a na hřebenech místy skoro jasno. Nejnižší teploty +2 až -2 °C, na severovýchodě až -5 °C.

V neděli bude na většině území ČR zase zataženo, na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině budou mlhy a mrholení, později i slabý déšť. Na horách opět mrznoucí mlhy a na hřebenech místy skoro jasno. Nejvyšší teploty budou kolem 1 až 4 °C, na severovýchodě kolem -1 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám