Hlavní obsah

Valorizace důchodů zatím vychází na 700 korun, tvrdí Maxová z ANO

Novinky, tov

Stát podle aktuálních propočtů může od příštího ledna zvýšit důchody v průměru o mírně přes 700 korun. V debatě televize Prima to řekla poslankyně Radka Maxová (ANO), předsedkyně výboru pro sociální politiku. Na přidání důchodcům o slibovaných 900 korun musí stát najít úspory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Možná přijde recese, musíme být rozpočtově odpovědní, abychom nezadlužili naše děti,“ řekla Maxová. „Budeme se o tom bavit s ministryní (práce a sociálních věcí) Maláčovou, pokud peníze najde, ušetří na jiných dávkách,“ dodala s tím, že apelují na ministerstvo práce, aby se podívalo na provozní náklady.

Foto: Profimedia.cz

Radka Maxová (ANO)

Že by část peněz na důchody měla najít Maláčová v úsporách vlastního resortu, uvedl už v sobotním rozhovoru pro Právo premiér Andrej Babiš.

„Tenhle přístup se mi nelíbí, mělo by se to hledat napříč resorty,“ reagoval předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Počítám, když premiér něco slíbí, tak jeho slovo platí,“ dodal.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) podle moderátorky prý předběžně slíbenou účast v debatě odmítla s tím, že se jí nelíbí složení diskutujících.

V debatě se politici vyjádřili i k tomu, že stát by měl v rozpočtu pro příští rok ušetřit desítky miliard, jak o tom mluvila ministryně financí. Škrty by se měly týkat například dopravy.

Maxová řekla, že na možné úspory se musí podívat každý ministr nejprve sám u sebe. Podle Bartoška je před případným propouštěním části státních zaměstnanců potřeba nejdřív udělat analýzu, které agendy se budou slučovat a v jakých oblastech se vůbec může šetřit.

„Při projednávání rozpočtu jsme se ptali, jaký je plán úspory státních zaměstnanců v souvislosti s digitalizací státní zprávy. Ale odpovědí jsme se nedočkali, kritizoval viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Podle něj je zvláštní, že na jedné straně snižujeme jízdné a na druhou stranu říkáme, že je prostor škrtat. Podle něj by se rozhodně nemělo šetřit v oblastech věda a výzkum, uspořit stát může například centralizovanými nákupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám