Hlavní obsah

Válková má přimět soudce Jirsu k podání ústavní stížnosti kvůli platům

Novinky, Václav Lang
Praha

I přes nedávno dohodnutý kompromis ohledně vyrovnání soudcovských platů trvá premiér Bohuslav Sobotka na tom, aby se vyřešil podle něj chybný verdikt Nejvyššího soudu. Ministryně spravedlnosti Helena Válková dostala od vlády mandát, aby se zasadila o dotlačení celé věci k Ústavnímu soudu. Samotnou ústavní stížnost ale může podat jedině předseda okresního soudu Brno-venkov Pavel Jirsa.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

„Je nezbytné, aby soudy nižší instance respektovaly rozhodnutí Ústavního soudu,“ prohlásil v pondělí Sobotka v narážce na verdikt Nejvyššího soudu. Ten podle něj nerespektoval dřívější rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého se nemělo doplácení soudcovských platů řešit zpětně do roku 2012.

Podání ústavní stížnosti byl podle něj záměr vlády od samého počátku, kdy se problém objevil. Vláda proto v pondělí pověřila ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, aby se zasadila o podání ústavní stížnosti.

Jediný, kdo však může tuto ústavní stížnost podat, je soudce okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa, který řešil první soudcovskou žalobu ohledně chybně vypočtených platů. Sobotka připustil, že důležitou roli ve vyjednávání bude mít individuální posouzení a konečné rozhodnutí soudce Jirsy.

Válková je vnitřní problém ANO, tvrdí Sobotka

Sobotka se zároveň vyjádřil k sílícím spekulacím o odvolání Válkové. Ta si byla v pondělí o svém osudu ve vládě promluvit na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. [celá zpráva]

Premiér však nadále zastává své stanovisko, tedy že se primárně v tuto chvíli jedná o rozhodnutí hnutí ANO, jehož je Válková členkou. „Je to v tuto chvíli otázka, kterou musí vyřešit hnutí ANO,“ řekl Sobotka a dodal, že od šéfa ANO Andreje Babiše zatím žádný návrh na změny ve vládě neobdržel.

„V tuto chvíli i ty konzultace na Hradě jsou vnitřním problémem hnutí ANO,“ podotkl s tím, že případný otřes na ministerstvu spravedlnosti nezamává se stabilitou vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám