Hlavní obsah

Válka soudů je již minulostí, tvrdí Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná válka soudů, o níž se v 90. letech hovořilo v souvislosti s napjatými vztahy mezi Ústavním a Nejvyšším soudem, je minulostí a žádné nové spory mezi těmito institucemi nejsou. V úterý to na konferenci věnované 20. výročí Nejvyššího soudu uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Článek

O válce soudů se mluvilo v souvislosti s protichůdným názorem obou institucí na odpírače vojenské služby. Nejvyšší soud příslušné nálezy nerespektoval až do roku 1999, kdy ustoupil.

Podle Rychetského se podobné problémy a napjaté vztahy objevovaly ve většině posttotalitních zemích, kde základní práva a svobody začaly chránit ústavní soudy. Šíří svých kompetencí – například český Ústavní soud může zrušit prakticky jakékoliv rozhodnutí a podává závazný výklad právních předpisů – totiž omezily dosavadní suverenitu obecné justice.

„I v ČR v prvních letech docházelo ke konfliktům mezi těmito dvěma vrcholnými institucemi,“ uvedl Rychetský. Postupem času se však podle něj vztahy srovnaly. „Dnes mohu říci, že tato doba je naprosto jednoznačně pryč,“ řekl Rychetský.

Nálezy Ústavního soudu podle něj respektuje celá soudní soustava včetně Nejvyššího soudu, a to i přesto, že jejich dodržování prakticky nelze nijak vynutit. Jejich váha spočívá především v autoritě a argumentaci Ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám