Hlavní obsah

Valdštejnové po letech navštívili zámek Doksy: Vrátili jsme se domů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Štědrým dnem vyrazili z Vídně na sever Čech. Potomci šlechtického rodu Valdštejnů se po letech vrátili na zámek v Doksech u Máchova jezera na Českolipsku. Zámek rodině patřil tři sta let od 17. století až do roku 1945. Pak ho využívala česká armáda a po ní studenti zemědělského učiliště. Po bezmála pěti letech rekonstrukce se nyní zámek poprvé v historii natrvalo otevřel veřejnosti. A potomci jeho původních majitelů u toho nechyběli.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Částečně zrekonstruovaný zámek v Doksech na Českolipsku

Článek

„Vždycky, když sem jedeme, tak je to pro nás cesta domů,“ prohlásil v Doksech Karl Albrecht Waldstein-Wartenberg, současný představitel rodu Valdštejnů.

Ocenil, co pro zvelebení zámku udělalo město Doksy. To získalo barokní památku v roce 2015 bezplatně darem od Libereckého kraje a začalo s náročnou rekonstrukcí. „Teď vidíme, že je zámek v dobrých rukou,“ pochválil Doksy hrabě Karl Albrecht.

Jeho strýc, páter Angelus Waldstein, který se na zámku v Doksech v roce 1931 narodil a žil tam, nemohl ze zdravotních důvodů přijet, poslal obyvatelům města dojemný dopis s požehnáním a modlitbou, určenou zámku a městu Doksy, kterou pronesl v kostele v bavorském Ettalu, kde žije.

Ačkoliv jim už zámek nepatří, podílejí se na obnově

Na obnově dokského zámku a přípravě prohlídkové trasy, která se otevře v červnu příštího roku, se Valdštejnové na dálku podílejí. „Jako rodina uděláme všechno pro to, aby se ze zámku stalo místo, které bude magnetem v oblasti kultury i turismu,“ ujistil hrabě Karl Albrecht.

Doksy usilují o to, aby na zámku vznikla multimediální prohlídková trasa. Ta by měla mimo jiné představit, co vše Valdštejnové pro Doksy a jejich okolí vykonali.

„Položili základ pro hospodářský rozvoj celé oblasti. Díky nim tu vede železnice, vznikly tu zajímavé obory činnosti, fungovala tu vysoká lesnická škola. A položili základy cestovního ruchu a lázeňství, protože se velmi dobře starali o dnešní Máchovo jezero,“ popsala dokská historička Renata Mauserová.

Expozice na zámku by měla představit celý rod Valdštejnů. Její součástí by mělo být i malé kino, kde budou moci návštěvníci na třech plátnech zhlédnout medailonky nejvýznamnějších představitelů rodu.

Část expozice bude věnována také ukázkám z rozsáhlé valdštejnské knihovny, jiné části představí jejich hospodářské aktivity či soukromé zájmy a hobby.

Už od ledna začne na zámku fungovat také turistické informační centrum, městská knihovna i Muzeum Čtyřlístku.

Rekonstrukce zámku dosud vyšla na 89 milionů korun, z toho 51 milionů tvoří součet evropské, státní a krajské dotace, které se Doksům podařilo získat.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek v Doksech se otevře veřejnosti

Nejdříve si nebyli jistí, zda starost o rozlehlý barokní zámek a okolní park, jenž byl vždy nedílnou součástí jejich města, ale nikdy jim nepatřil, vůbec...

Výběr článků

Načítám