Hlavní obsah

Vakcínu zatím dostaly necelé tři tisíce malých dětí

Naočkováno bylo proti koronaviru od středy do neděle přes 2800 dětí ve věku od 5 do 11 let. Více než polovina z nich dostala dávku v Praze. Naopak v Karlovarském a Libereckém kraji bylo očkováno jen jedno dítě a v Královéhradeckém kraji žádné. Vyplývá to z dat, která o očkování zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Rodiče mohli menší děti k očkování proti covidu-19 hlásit od neděle 12. prosince večer. Za první hodiny a pondělí se přihlásilo zhruba 9000 dětí.

Nejvíce dětí, téměř 1500, bylo od té doby naočkováno v Praze. Přes 500 jich dostalo vakcínu ještě v Jihočeském kraji a ke dvěma stovkám ještě v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Očkování malých dětí vázne. Není zájem

Koronavirus

Jen jednotky očkovaných dětí hlásí Pardubický kraj, jedno dítě Karlovarský a Liberecký a žádné není hlášené v Královéhradeckém kraji. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Celkem žije ale v Česku zhruba 800 tisíc dětí ve věku 5-11 let. Očkují je zatím nemocniční očkovací centra a vakcíny mohou podávat také praktičtí lékaři. Podle informací ČTK se jich přihlásilo do čtvrtka minulého týdne jen zhruba 250 z 2000 ordinací.

Raději bez registrace

Pokud rodiče chtějí děti k očkování registrovat, mají omezený počet míst a termínů. Často je tak lepší jít se očkovat bez registrace než v registraci vybírat místo a volný termín. Někde totiž děti očkují jen omezený čas, a proto jsou brzké termíny už rozebrané.

Žádná ucelená informace o tom, kde jsou termíny dostupné, prostě není.
matka tří dětí

Například pražská Thomayerova nemocnice v Krči děti očkuje pouze ve středu mezi 13:00 a 17:00. Záhy po spuštění registrace rodičům nabízela termíny až na polovinu února. „Chtěla jsem děti nechat naočkovat po Vánocích, když mají prázdniny a nechodí do školy (čili za 14 dní). A nabízelo mi to termíny na únor. V únoru už budou mít omicron, to už asi očko nebudou potřebovat,” popsala Novinkám matka, která si nepřála zveřejnit své jméno.

„Žádná ucelená informace o tom, kde jsou termíny dostupné, prostě není. Na pediatrii taky nevědí, očkovat začínají až někdy v průběhu ledna. Na to, jak se furt vykřikuje, jak se lidi nechtějí očkovat a musí se jim to usnadnit, to tedy těm rodičům moc neusnadňují,” dodává.

Například v Praze očkuje bez registrace centrum na Černém Mostě. Každý den odpoledne a večer a o víkendu celý den pak očkovací místo v Kongresovém centru. Tam je ale potřebná alespoň telefonická rezervace.

Ordinace přibydou po svátcích 

Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové se dá nicméně očekávat, že po svátcích očkujících ordinací přibude. Měla by být alespoň jedna v každém okrese.

Předsednictvo sdružení praktických lékařů je již minulý týden vyzvalo, aby se do očkování zapojily. „Většina ordinací nám psala, že by se zapojila, pokud bude mít dostatek zájemců," řekla Hülleová ČTK. Někteří lékaři tak zřejmě čekají, až budou mít nahlášeno deset zájemců, aby vypotřebovali včas celé balení vakcíny.

V současné době, kdy je hodně dětí nemocných covidem nebo v karanténách, to podle ní může být problém. „Myslím si, že po Novém roce se to bude postupně navyšovat," dodala.

Celkově už bylo proti koronaviru očkováno 61,4 procenta populace, registrováno k očkování nebo očkováno jednou dávkou vakcíny je 64,2 procenta.

Začalo očkování dětí. V Ostravě jako odměnu dostávaly bonbony

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám