Hlavní obsah

Václava Havla převezli do nemocnice

Právo, Novinky, rei, jov
PRAHA
Aktualizováno

Bývalého českého prezidenta Václava Havla v sobotu převezli do nemocnice kvůli srdečním potížím. V České televizi to v neděli řekl Václav Moravec, jehož hostem měl Havel být.

Článek

„Václav Havel si již cítí dobře,“ řekl Právu Havlův tajemník Jakub Hladík s tím, že doufá v brzké propuštění. Tisková zpráva Havlovy kanceláře jen dodává, že "o dalším průběhu léčby rozhodnou lékaři."

K přání brzkého uzdravení se pohotově v pořadu Otázky Václava Moravce připojil i bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) a Václav Jehlička (KDU-ČSL), který úřad po Jandákovi převzal.

Havla v minulosti několikrát hospitalizovali v pražské střešovické nemocnici, většinou kvůli potížím s dýchacími cestami. Trpí chronickou bronchitidou a má odebranou značnou část pravé plíce.Hladík zatím nepotvrdil, ve kterém zařízení Havla hospitalizují. Mluvčí střešovické vojenské nemocnice Iva Ruskovská řekla, že u nich tentokrát bývalý prezident není.

Premiéra Občana Havla koncem ledna

Pět let po svém odchodu z prezidentské funkce měl Havel v Moravcově nedělním pořadu v ČT představit celovečerní dokumentární film o svém působení na Pražském hradě. Titul Občan Havel má mít premiéru koncem měsíce.

Během patnáctileté přípravy filmu bylo natočeno na 45 hodin materiálu. Film původně připravoval dokumentarista Pavel Koutecký, po jeho smrti ho dokončil Miroslav Janek se svou ženou.

Exprezident za Švejnarem

Očekávalo se, že součástí nedělního rozhovoru Moravce s Havlem budou i další témata jako nadcházející volba prezidenta. Havel podporuje ekonoma Jana Švejnara navrženého opoziční ČSSD. Česko podle Havla potřebuje změnu, kterou nynější prezident Václav Klaus, podporovaný vládní ODS, nemůže nabídnout.

Václav Havel

Narozen v roce 1936 v Praze v rodině stavitele Václava M. Havla. Vyučil se chemickým laborantem. Pracoval jako jevištní technik, mj. v divadle ABC, Na Zábradlí. Dálkově vystudoval dramaturgii na DAMU.

Po roce 1968 pracoval např. jako dělník v pivovaru, patřil mezi autory Charty 77.

V roce 1989 se stal prezidentem Československa, v roce 1993 České republiky. Z funkce odešel v roce 2003. Všeobecně byl lépe přijímán v zahraničí než na domácí politické scéně. Asi nejostřejší diskuse vyvolal schválením válek vedených Spojenými státy: tzv. humanitární bombardování Kosova a války v Iráku.

Havel získal v zahraničí mnoho ocenění a čestných cen. Opakovaně byl též navrhován na Nobelovu cenu za mír.

Jako dramatika ho uznává celý svět. Za svou činnost byl naposledy počátkem roku 2008 odměněn Cenou Karla Čapka.

Václav Havel je bezdětný a podruhé ženatý. Po smrti první manželky Olgy si vzal herečku Dagmar Veškrnovou.

Vážné zdravotní problémy Václava Havla od zvolení prezidentem 14. března 1990 - Havel se podrobil operaci břišní kýly, po třech týdnech byl propuštěn do domácího ošetření. Únor 1994 - Během státní návštěvy v Thajsku si Havel zlomil žebro (návštěva byla ve dnech 11. až 14. února). Listopad 1996 - Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor. 14. dubna 1998 - Havel, který pobýval od 9. dubna v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravěného tlustého střeva. Do Prahy se vrátil 6. května a léčil se v Ústřední vojenské nemocnici. 26. července 1998 - Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi (úprava rytmu srdce elektrickým výbojem). 5. června 2000 - Havlovi odstranili lékaři břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva. 12. února 2001 - Havla hospitalizovali v ÚVN se zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu. 24. září 2001 - Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi. 17. července 2002 - Kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován. 7. ledna 2004 - Exprezident Havel po třech dnech kvůli dýchacím potížím přerušil návštěvu Indie. V jihovýchodní Asii chtěl strávit více než tři týdny. 25. března 2004 - Havel opět onemocněl, trápily ho znovu dýchací potíže. Kvůli nemoci zrušil dubnový program v zahraničí. 22. listopadu 2004 - Havel, který byl na návštěvě na Tchaj-wanu, uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Cestu po jihovýchodní Asii předčasně ukončil a byl hospitalizován v ÚVN. 19. ledna 2008 - Havel byl hospitalizován kvůli srdeční arytmii. zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Havel je šokován, že Klaus nemá soupeře

Bývalý prezident Václav Havel je "šokován" tím, že mezi kandidáty, kteří se v únoru hodlají utkat o nejvyšší ústavní funkci, figuruje zatím jediné jméno -...

Havel podpořil nahrazení Klause Švejnarem

Bývalý prezident Václav Havel v úterý podpořil zvolení ekonoma Jana Švejnara novým prezidentem místo Václava Klause. "Důležité by bylo, kdyby se prezidentem...

Výběr článků

Načítám