Hlavní obsah

V Zemanově speciálu do Číny bude poloprázdno. Neletí Chovanec, Zaorálek ani Ludvík

• Aktualizováno
Novinky, bja, zpe

Česká delegace, která se chystala do Číny, bude o něco menší. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v úterý oznámil, že se zahraniční cesty s prezidentem Milošem Zemanem nezúčastní. Důvodem je současná politická situace. Stejný důvod pro odřeknutí cesty pak uvedli i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (oba ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Chovanec svůj úmysl oznámil na Twiteru. „Za současné politické situace se bohužel zahraniční cesty do Číny nemohu zúčastnit,” napsal ministr.

Delegace do Číny odlétá ve čtvrtek. Chovanec Novinkám sdělil, že je přesvědčen, že v době vnitropolitické a zřejmě i ústavní krize je jeho místo v Praze. „Mimo jiné i proto, že jsem statutární místopředseda největší koaliční strany. Na zahraniční cestě mne zastoupí můj náměstek,” dodal.

Narážel tak na spor Hradu a premiéra o odvolání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Zaorálek do Číny také nepoletí. „Do Číny nejedu kvůli vnitropolitcké situaci. Jako člen vedení ČSSD budu součástí vyjednávacího týmu. Dnes posílám dopis s vysvětlením na Hrad. Místo mě pojede můj náměstek Martin Tlapa,” sdělil Novinkám ministr zahraničních věcí.

Účast přes sociální síť Twitter odmítl i ministr zdravotnictví Ludvík. Důvodem jsou vnitrpolitické a pracovní důvody.

Jediný, kdo tedy ze sociální demokracie do Číny s prezidentem poletí, je ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

„Pracovní cesty do Číny se po konzultaci s premiérem Sobotkou zúčastním. Čekaji mne v Číně především plánované důležité schůzky s čínskými partnery a podnikateli, které chceme uskutečnit, protože jde o jednání ve prospěch českého průmyslu. Potřebujeme jednat v oblasti prohlubování hospodářských vztahů a ekonomického dialogu s Čínou,” sdělil Havlíček Novinkám v esemesce.

Dodal, že do Číny poletí i početná podnikatelská delegace, kterou chce osobně podpořit na připravovaných podnikatelských fórech a dalších jednáních.

Ťok do Číny pojede, protože tam má důležitá jednání

Se Zemanem do Číny se chystají také ministři za hnutí ANO – šéfka resortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr dopravy Dan Ťok. Oba své plány plány měnit nehodlají, jak řekli Novinkám.

„Na svém dlouhodobě plánovaném programu nic neměním,” konstatovala Šlechtová.

„Já jsem měl dlouhodobě naplánováno, že jedu pracovat, a ne na výlet. Takže předpokládám, že ty moje pracovní povinnosti stále jsou a že je důvod, abych tam jel. Nebudu tam řešit žádnou vládní krizi, mám tam pár důležitých jednání,“ sdělil Ťok. Věří, že Zeman bude umět neúčast ministrů vysvětlit.

Mezi ČSSD a Hradem jsou v poslední době velice napjaté vztahy. Sociálním demokratům například vadí, že Zeman nevyslyšel návrh předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše.

Zaorálek v sobotním rozhovoru pro Právo řekl, že podle členů ČSSD je Zemanovo chování za hranou i kvůli incidentu s demisí, který se ve čtvrtek na Hradě odehrál. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám