Hlavní obsah

V Ústí vysychá koryto Labe

Právo, ape

Výška hladiny řeky Labe dosahuje v Ústí nad Labem jen kolem 150 centimetrů, průměrně to bývá o metr více. Korytem řeky nyní protéká jen třetina běžného průtoku vody. Situace se suchem se opakuje každý rok, takto špatná ale většinou bývá až nejdříve od května, v létě a v druhé polovině roku, ne v dubnu.

Labe v Ústí nad LabemVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Pod železničním mostem v centru města, kde bývá sucho nejvíce patrné kvůli mělké části poloviny koryta, se dá dojít suchou nohou až do poloviny řeky. „Dříve bylo výjimečné, že se dalo dojít k prostřednímu pilíři mostu, dnes je to stále častěji,“ řekl Právu obyvatel ze čtvrti Střekov, žijící nedaleko řeky.

Sucho sužuje ČR již několik let a deficit srážek se dále prohlubuje. Letos je situace o to horší, že nedostatek vody se projevuje již v jarních měsících, kdy obvykle takovéto problémy nebyly.

Je duben a sucho je katastrofické, připustil Brabec

Domácí

Větší lodě nyní plout nemohou, situace v Labi byla v minulých letech ale i horší. Hladina běžně dosahovala výšky i 130 centimetrů, například v červenci roku 2018 jen 110 centimetrů. To mohly plout jen lodě s ponorem 50 centimetrů, žádné takové nákladní ani osobní ale nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu vysychá LabeVideo: Reuters

Podle rejdařů, kteří počítají každým rokem milionové ztráty, by pomohla vodní dopravě stavba jezu u Děčína. Podle nich by jez významně zvýšil splavnost v úseku mezi Děčínem a Ústím nad Labem, který je po většinu roku pro větší lodě nesplavný. Proti stavbě jezu ale ostře vystupují ekologové, kteří tvrdí, že by jez nenávratně zničil přírodu v údolí Labe a dopravě by stejně významně nepomohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám