Hlavní obsah

V Senátu zůstanou čtyři kluby, nejmenší z nich přibere "Ostravaka" Sulovského

– Praha

V Senátu budou i nadále působit čtyři senátorské kluby. Nový senátor Leopold Sulovský (za hnutí Ostravak) pomohl zachovat početně nejmenší frakci v horní komoře, kterou byl klub TOP 09 a Starostové. Nyní se přejmenovala na Klub Starostové a Ostravak. Informoval o tom místopředseda původní frakce Jaromír Štětina (za TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Horní komora parlamentu

Článek

Novým předsedou klubu by se podle něj měl stát starosta Božího Daru Jan Horník (za hnutí Starostové a nezávislí), který nyní frakci neformálně vede. "Je to zkušený senátor pracující už druhé volební období," připomněl Štětina.

Zbývající tři členové klubu totiž byli zvoleni teprve letos. Kromě Sulovského to jsou starosta Vlašimi Luděk Jeništa a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták z hnutí Občané pro Budějovice, které nominovalo hnutí STAN.

Štětina uvedl, že klub podobně jako v minulém volebním období nebude usilovat o zastoupení ve vedení horní komory. Frakce podle něj nechává na meziklubovém jednání, zda jí připadne vedení některé z komisí.

Nejsilnější klub v Senátu má nadále ČSSD, nově s 46 členy. ODS se i přes volební neúspěch drží s 15 senátory na druhém místě. Třetí příčku si ponechal klub KDU-ČSL a nezávislých s devíti členy. Bez frakce zůstali oba komunisté i oba senátoři za Severočechy.cz. Nezařazenou senátorkou se rozhodla být bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), bez klubové příslušnosti je i bývalý sociální demokrat Vladimír Dryml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám