Hlavní obsah

V řekách je místy jen desetina vody, některým tokům hrozí vyschnutí

Právo, gin

Aktuální průtoky v řekách jsou na některých místech pod 10 procenty dlouhodobého průměru. Uvedl to ministr zemědělství Miroslav Toman po pondělním jednání s generálními řediteli státních podniků Povodí a Lesů ČR o extrémním suchu. Zásobování obyvatel pitnou vodou ohroženo není díky zásobám v přehradních nádržích, které jsou naplněny zhruba z 90 procent.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Labe v Ústí nad Labem.

Článek

„Hrozí, že již brzy mohou vysychat menší toky,“ uvedl Toman.

V zemědělství bude záležet na počasí v nejbližších dnech, které jsou pro to, aby plodiny vzešly a rostly, rozhodující. Už teď se ale předpokládá propad 20 až 40 procent ve srovnání s pětiletým průměrem. To může negativně ovlivnit zejména chov masného skotu a ovcí a koz.

V Ústí vysychá koryto Labe

Domácí

„Souhlasím, že stav půdy a krajiny je pro zadržení vody nezbytný, ale takové vody se nenapijeme. Proto musíme mít i velké nádrže, které zajistí zásobování pitnou vodou při několikaměsíčním suchu,“ zdůraznil Toman.

Jedním z důležitých opatření ke zlepšení stavu krajiny je omezení maximální výměry jedné plodiny na třicet hektarů.

Je duben a sucho je katastrofické, připustil Brabec

Domácí

Od letoška platí toto omezení na půdě ohrožené erozí, tedy zhruba na 600 tisících hektarů. Od příštího roku bude platit na veškeré půdě v celé republice. Podle Tomana bylo od roku 2018 do letošního března v rámci pozemkových úprav vybudováno 135 hektarů vodohospodářských opatření, 46 malých vodních nádrží, 58 hektarů protierozních opatření, 137 hektarů ekologických opatření a 412 kilometrů polních cest.

„Loni jsme také podpořili obnovu či stavbu 387 rybníků s náklady 1,25 miliardy korun,“ dodal Toman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám