Hlavní obsah

V proslovu bývalého hejtmana nezazněla řada podstatných věcí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco advokáti exhejtmana Davida Ratha již několik dní přesvědčují veřejnost o tom, že jejich klient těsně před svým zatčením o miliónech v krabici na víno nevěděl, samotný poslanec se k tomu v úterý ve své obsáhlé řeči vůbec nevyjádřil.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath v Poslanecké sněmovně

Článek

Sedm miliónů v Rathově tašce přitom hraje v celé kauze nejzásadnější roli, právě z jejich přijetí je totiž známý politik obviněn. Jak se k němu peníze dostaly a zda o nich věděl, ale Rath v úterý nijak nevysvětlil, pouze konstatoval, že žádný úplatek nepřevzal.

David Rath: Úplatek jsem nevzalVideo: Novinky

Bezprostředně po svém zatčení přitom Rath vydal prohlášení, podle kterého o miliónech v krabici nevěděl. „Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je,“ konstatoval tehdy Rath.

V úterý už nicméně tuto „bizarní historku“ nezopakoval a ani se o ní nijak nezmínil. Že by šlo o změnu taktiky v obhajobě, ale v úterý Rathův právník Adam Černý striktně vyloučil. „Tak to určitě není, spíše se zaměřil na nové skutečnosti. Okolnosti jeho zatčení už byly poměrně široce popsány,“ řekl k tomu Právu advokát.

Projev si podle něj připravoval sám. „My jsme jako advokáti pouze konzultovali některé detaily,“ poznamenal Černý.

Podle šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) zvolil Rath ve svém projevu spíše narážky na zpolitizování celého procesu než vysvětlování vlastní role v celé kauze záměrně.

„Zabývat se přeměnou vína na peníze nemělo zjevně smysl, tak bylo potřeba najít něco jiného, čím by zaujal lidi, kteří mu dosud věří,“ komentovala Rathovo vystoupení Němcová.

O okolnostech zatčení také nemluvil

Sedm miliónů v hotovosti, které si Rath odnášel z domu dalších obviněných Kateřiny Pancové a Petra Kotta, přitom není jediný mediálně široce diskutovaný detail celé kauzy, který Rath ve své řeči zcela opomenul.

Zatímco důrazně popíral údajnou informaci o tom, že se u něj doma našel samopal (ve skutečnosti média informovala o nálezu samopalu v domě Pancové a Kotta), tak naopak vynechal okolnosti svého zatčení. V inkriminovanou chvíli měl podle všeho u sebe revolver a teleskopický obušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám