Hlavní obsah

V programu už skoro žádné rozpory nejsou, oznámilo ANO i ČSSD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve vyjednávání o možné koaliční spolupráci ANO a ČSSD došlo k zásadnímu posunu, oznámil šéf sociální demokracie Jan Hamáček a následně to potvrdil vicepremiér Richard Brabec (ANO). Ve čtvrtek se ve Strakově akademii sešlo vedení obou stran. Neshody zůstávají v personální oblasti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček na snímku z října 2017, kdy v Lidovém domě sledoval výsledky parlamentních voleb.

Článek

Hamáček na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že špičky ANO a ČSSD na čtvrteční schůzce vyřešily skoro všechny rozpory, co se týče programu. „Došlo k zásadnímu posunu,“ prohlásil Hamáček.

„Dohodli jsme se na tom, že případná koaliční vláda zvýší rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun, vyřeší otázku zálohovaného výživného a vyřešíme otázku proplácení prvních tří dnů nemocenské,“ řekl Hamáček. Dodal, že posun je i v oblasti daní, konkrétní ale být nechtěl.

Jednání bylo velmi tvrdé, věcné a konstruktivní
Richard Brabec (ANO)

Jednání podobně komentoval i Brabec. „Chci bez jakýchkoliv klišé říct, že to jednání bylo velmi tvrdé, věcné a konstruktivní. Zásadní části se věnovaly programovým otázkám. Posouváme se den za dnem, a to docela razantně,” konstatoval Brabec.

Hlavním problémem je podle soc. dem. personální otázka. ČSSD vadí účast trestně stíhaného politika ve vládě. Už na minulém jednání však nabídla ANO, že bude Andreje Babiše tolerovat jako premiéra, pokud dostane resort financí, nebo vnitra.

„Tuto věc jsme s ANO diskutovali, chtěli jsme znát jejich názor. ANO požádalo, aby si mohlo vzít týden na rozmyšlenou,“ uvedl Hamáček. Strany by se měly znovu potkat příští týden ve čtvrtek.

Premiér jedině Babiš, zní z ANO

Brabec zopakoval, že jediným kandidátem na premiéra je za hnutí ANO Babiš. „Budeme zvažovat všechny varianty, ještě je týden čas. Naše země potřebuje stabilní, fungující vládu. Uděláme všechno pro to, abychom takovou vládu měli,” sliboval Brabec. Předčasné volby podle něj nikdo nechce.

Hamáček svolal na pátek 6. dubna mimořádné jednání předsednictva. „Soc. dem. se k té nabídce ANO vyjádří, na sjezd půjdeme s jasným stanoviskem,“ nastínil Hamáček. Pokračování mimořádného sjezdu ČSSD bude v sobotu 7. dubna v Hradci Králové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám