Hlavní obsah

V případu Čunkova místostarosty vypovídali Zeman i Rychetský

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Expremiér Miloš Zeman a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve čtvrtek vypovídali jako svědci u Okresního soudu v Olomouci v kauze vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka (SNK ED). Ten čelí žalobě, že poskytl falešné alibi šéfovi lidovců Jiřímu Čunkovi v jeho nyní již ukončené korupční kauze. Ani jeden z prominentních svědků ovšem žádné nové informace do případu nepřinesl.

Foto: Petr Marek, Právo

Jaromír Kudlík u Okresního soudu v Olomouci.

Článek

Oba si totiž na podrobnosti týkající se šest let staré události nevzpomínali. Soud je vyslechl jako poslední a tím dokončil dokazování. Rozsudek vynese v pondělí.

"Někteří lidé se nemohou zviditelnit vlastní prací, a tak to dělají tím, že si mě a Pavla Rychetského předvolávají, a ptají se nás, s kým jsme obědvali před šesti lety. To si pochopitelně není možné pamatovat. Lze to jen předstírat. Těm, kteří tvrdí, že si to pamatují, blahopřeji. Já sám sebe navíc považuji za částečného sklerotika. Je sice možné, že mě někdo s Jiřím Čunkem seznámil, ale pokud se tak stalo, téměř okamžitě jsem to zapomněl,“ řekl novinářům Zeman.

"Ode mě vyjádření nečekejte,“ uvedl jen Rychetský.

:. Jako svědci v kauze místostarosty Kudlíka vypovídali i expremiér Miloš Zeman a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.foto: Právo/Petr Marek

Kudlík, který je obžalován z křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a z pokusu o nadržování, podle žalobce Čunkovi poskytl alibi na dobu, kdy měl převzít půlmiliónový úplatek. Údajné Čunkovo převzetí úplatku u soudu už dříve odmítl s tím, že v pondělí 11. února 2002 byl s Čunkem na pracovní poradě v jeho kanceláři na vsetínské radnici. Poté odjel na konferenci do Havířova.

Korunní svědkyně z Čunkovy kauzy Marcela Urbanová však v předchozím jednání u soudu výpověď vsetínského místostarosty popřela. Tvrdila, že s Čunkem toho dne nebyl. Popřela také tvrzení Kudlíka i Čunka, že dopoledne její někdejší šéf odjel na společné jednání vlády a krajských radních do Zlína (k tomu se měli vyjádřit právě Zeman s Rychetským). Tedy informaci, která by jednoznačně vyvrátila možnost, že mohl Čunek převzít půl miliónu korun. Další svědci však u soudu Čunkovu účast ve Zlíně potvrdili.

:. Jako svědci v kauze místostarosty Kudlíka vypovídali i expremiér Miloš Zeman a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.foto: Právo/Petr Marek

Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a nyní náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček. Jeho trestní stíhání žalobce loni zastavil. Stejně skončil i případ údajného korupčního jednání Čunka.

Nevinný je podle svého advokáta Petra Konečného i Kudlík. Státní zástupce Jaroslav Rašendorefer je opačného názoru a u OS ve čtvrtek navrhoval pro obžalovaného podmíněný trest. "Počkám si na pondělní verdikt,“ reagoval jen Kudlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám