Hlavní obsah

V Praze začala platit vyhláška omezující busking

Praha
Aktualizováno

V hlavním městě začala ve středu platit vyhláška regulující pouliční umění. Týká se především centra metropole a vyjmenovává místa, na kterých je tzv. busking zcela zakázán. Dodržování vyhlášky budou kontrolovat strážníci.

Foto: archiv, Právo

Pro pouliční umělce by měla být místa v centru Prahy tabu.

Článek

Vyhlášku schválilo zastupitelstvo na konci dubna. Dokument obsahuje například i Etický kodex buskera a výčet míst, kde je pouliční umění zcela zakázáno nebo částečně omezeno.

"Vyhlášku jsme připravili na základě praktických zkušeností z pilotního projektu, kdy byl busking dočasně povolen bez větší regulace. Nebylo lehké najít konsenzus mezi rezidenty a provozovateli pouličního umění. Do konečné verze byly zapracovány požadavky jednotlivých městských částí, které dostávaly v loňském roce řadu podnětů, ale i stížností a to především na hlučnost některé produkce. Nicméně důležité je, že i Praha po vzoru světových metropolí busking definitivně podpořila," uvedla před několika týdny radní Aleksandra Udženija.

Co je to busking?

Busking je provozování jakékoliv umělecké nebo artistické pouliční produkce spojené s dobrovolnou odměnou od kolemjdoucích a přihlížejících. Aneb zkrátka a jednoduše hraní na ulici.

Více informací na Busking.cz

Úplný zákaz buskingu platí například na Křižovnickém, Letenském, Staroměstském a Řezáčově náměstí a v parku v Tusarově ulici v Praze 7. Plošný zákaz byl stanoven pro hřbitovy, u zdravotnických zařízení, pro dětská hřiště, kostely, školy v době výuky nebo zastávky MHD.

Karlův most výjimkou

Výjimku tvoří Karlův most, na který se vyhláška nevztahuje. Podléhá totiž vlastním pravidlům.

Zpěv či hru na hudební nástroj zakazuje vyhláška na 17 místech, například v Celetné ulici, Hradčanském náměstí, v Husově, Jilské nebo Karlově ulici. Takzvané tiché umělecké činnosti, jako jsou třeba pantomima nebo živé sochy, jsou na těchto místech povoleny.

Vyhláška také zakazuje busking na místech, kde se již koná nějaká akce. Stejně tak určuje dobu, kdy je možné živé umění provozovat, a to od 10:00 do 21:30.

Anketa

Jste pro to, aby města omezovala pouliční umění?
Ano, na některých místech je to nevhodné
38,5 %
Ne, obohacuje to kulturu
12,4 %
Pouliční umění mi nevadí
49,1 %
Celkem hlasovalo 22150 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám