Hlavní obsah

V Praze se chystají proti radaru protestovat tisíce lidí

Právo, ads, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze na Václavském náměstí začne ve tři hodiny odpoledne demonstrace proti výstavbě amerického radaru v brdském újezdu. Protestu se zúčastní i politici soc. dem., KSČM a zelených. Na demonstraci by měl promluvit místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), komunistická poslankyně Kateřina Konečná či místopředseda republikové rady zelených Matěj Stropnický.

Článek

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) Právu řekl, že demonstraci považuje za typický projev ukvapenosti a nervozity. "I kdybych byl v Praze, tak bych se nešel podívat, ale protože budu na kole v Lužických horách, tak se podívat nepůjdu," reagoval pro Právo Bursík.

Bursík zdůraznil, že vůbec není jasné, jestli americká administrativa uspěje s projektem protiraketové obrany v Kongresu. "Také by se mohlo stát, že rozhodneme o radaru, nebo o té metodě rozhodování dříve nežli oni. Pak se stane, že to tam nedostane podporu a my budeme vypadat jako něco mezi šaškem a Švejkem," poznamenal Bursík.

Šéf výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška (SZ) Právu řekl, že na demonstraci asi nepřijde. "Ale pokud tam půjdu, tak nikoli jako účastník, spíš se jen podívat, kolik tam opravdu bylo lidí," poznamenal. Mezi pořadateli sice podle něho je sdružení Mladí zelení, to však nemá mít se SZ nic právně společného.

Podle Jana Májíčka, mluvčího iniciativy Ne základnám, která demonstraci pořádá, organizátoři očekávají za dobrého počasí několikatisícovou účast.

Na akci se chystají např. Mladí soc. dem. (MSD). "Na schůzích se to projednávalo a je doporučeno, aby tam šli i členové strany," řekl Právu šéf MSD Petr Dolínek.

Nebudou chybět komunističtí poslanci jako Jiří Dolejš, masivní účast chystají mladí komunisté.

Žádný zákaz

Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa město neuvažuje o žádném zákazu demonstrace, jak tomu před časem v podobných případech bylo. Organizátoři však u soudu následně vyhráli. "Pokud by průvod nějak komplikoval dopravu, veškerá případná opatření či dopravní omezení jsou plně v kompetenci policie," řekl Právu Wolf.

Pražská policie neočekává, že by došlo v mimořádným událostem, a nechystá proto ani žádná zvláštní opatření.

"Průběh demonstrace bude monitorován a případné incidenty budeme řešit. Nepočítáme kvůli tomu ale s nasazením nějakých speciálních sil," řekl Právu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. "V ulicích bude jako normálně tolik našich policistů, aby bylo možno v případě potřeby adekvátně zasáhnout. Akce bude pokryta běžným výkonem služby," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám