Hlavní obsah

V Praze byla otevřena kancelář amerického námořního výzkumu

Právo, Jiří Roškot
Praha

Regionální kancelář amerického Úřadu pro námořní výzkum (Office of Naval Research) zaměřená na vývoj špičkových technologií byla v pátek slavnostně otevřena v Praze s působností pro střední a východní Evropu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer a ministr obrany Martin Barták s viceadmirálem Harrym Harrisem, velitelem 6. flotily námořních sil USA pro Evropu.

Článek

"Je to zatím vrchol naší spolupráce v této oblasti," řekl premiér Jan Fischer. Upozornil, že před dokončením je už také samostatná dohoda s USA o aplikovaném výzkumu a sdílení bezpečnostních technologií.

"Praha je přirozené místo pro ustavení našeho úřadu na evropském kontinentu," řekl na otázku Práva viceadmirál Harry Harris, velitel 6. flotily - námořních sil USA pro Evropu.

David Maynard ze zahraniční sekce ONR upřesnil, že americká strana si bude vybírat partnery a financovat projekty od tisíců po milióny dolarů. "Omezení pro výzkum nejsou žádná," řekl. Na otázku Práva upřesnil, že vědci a partnerské instituce budou moci výsledky své práce chránit autorskými právy a své poznatky publikovat v odborném tisku. Zda už na české straně jsou vytipovaná vědecká a vývojová pracoviště neupřesnil.

Kancelář ONR sídlí na ambasádě a tvoří ji dva vědečtí a dva administrativní pracovníci.

Praha se stala pátým regionálním ústředím ONR vedle Londýna, Tokia, Singapuru a Santiaga de Chile a Austrálie. Sídlo ONR je ve virginském Arlingotnu a zaměstnává kolem 1 400 expertů. Síť poboček má v USA a v 70 zemích, je v kontaktu s 1035 vzdělávacími centry a více než 900 průmyslovými partnery.

V široké škále svého zaměření se mimo jiné soustředí na vývoj senzorů, elektroniky, materiálů, námořní meteorologie a oceánské akustiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám