Hlavní obsah

V Ostravě se podařil unikátní odchov komby Garnettovy

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Pouze čtyři mláďata komby Garnettovy se za poslední rok podařilo odchovat na celém světě. Po několika neúspěšných porodech se to poprvé vloni povedlo i v ostravské zoologické zahradě. V Evropě žijí pouze dvě samice této poloopice – jedna v zoo v Plzni a druhá právě v Ostravě. V evropských zahradách mají celkem 15 těchto zvířat. Informovala o tom mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Komba Garnettova v ostravské zooVideo: Zoo Ostrava

 
Článek

„Mládě přišlo na svět koncem loňského roku, pravděpodobně těsně před Vánocemi. Narodilo se devítileté samici Ellie a sedmiletému Sidovi,“ sdělila mluvčí s tím, že s chovem afrických nočních poloopic zoo začalo v roce 2008.

„Nechceme samici rušit, do odchovu mláděte nezasahujeme. Ošetřovatelé vstupují do kombí expozice jen na nezbytně nutnou dobu, aby tam umístili potravu, a vše pozorují s napětím zpovzdálí,“ popisovala Kalousková.

Foto: Pavel Vlček, Zoo Ostrava

Komba Garnettova se nejvíce vyskytuje v Somálsku, Keni, Tanzánii a na Zanzibaru.

Proto také u páru a mláděte neproběhla žádná veterinární kontrola. „Takže zatím nevíme, jestli se narodila samička, či sameček. Rodiče se o mládě příkladně starají, takže věříme, že se odchov historicky první komby Garnettovy v Ostravě podaří,“ upozornila mluvčí.

Poloopice miluje hmyz i mízu stromů

Návštěvníci mohou kombí rodinku pozorovat v noční expozici, která je umístěna v zadní části pavilónu Tanganika. Komba Garnettova je noční poloopice, která žije nejvíce v Somálsku, Keni, Tanzanii a na Zanzibaru. Váží kolem 800 gramů.

Nejraději má tato noční poloopice ovoce, hmyz a měkkýše, uloví však i drobného hlodavce. Velmi jim také chutná míza stromů. Vzhledem k nočnímu způsobu života tohoto zvířete existuje jen malý počet výzkumů týkajících se tohoto druhu, tudíž je k dispozici minimum informací.

Na světě v zahradách žije jen 43 komb Garnettových

Komb Garnettových je po světě v zoologických zahradách pouze třiačtyřicet. V Evropě je to patnáct zvířat, ale z nich jsou pouze dvě samice: jedna v Plzni a pak ostravská Ellie. V zoo v Severní Americe žije pětadvacet komb, z čehož je osm samic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám