Hlavní obsah

V Ostravě odstřelili unikátní komín Strakáč

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Denisa Doležalová

Boj o záchranu nejmohutnějšího cihlového komína v Česku, kterému se přezdívalo Strakáč, skončil. V sobotu ráno krátce po 6:30 byla dominanta bývalé Aglomerace Vítkovice v Ostravě odstřelena. O záchranu přes 60 let starého komína s červenobílou šachovnicí od loňského roku usiloval ostravský spolek Svatý Václav, který spustil i petici.

V Ostravě byl odstřelen komín StrakáčVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Šlo o mohutný komín, takže odstřel pro nás nebyl zcela rutinní záležitostí. Tloušťka jeho stěny byla dva metry, průměr v patě komínu byl zhruba 13 metrů,“ uvedl hlavní střelmistr Petr Šobíšek.

Dodal, že příprava na odstřel Strakáče trvala tři dny. „Navrtání trvalo dva dny. Vrtaly se 150 centimetrů dlouhé vrty, bylo tam uloženo 100 kilogramů výbušniny ve 120 vrtech,“ popisoval střelmistr. Novinářům přiznal, že komín dopadl na zem lépe, než čekal. „Myslel jsem si, že bude déle přemýšlet, tedy že bude padat pomaleji,“ usmál se Šobíšek.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Komín Strakáč těsně před odstřelem.

Likvidace ostravského cihlového komínu je součástí rozsáhlé sanace bývalého průmyslového areálu. Samotný komín bývalé vítkovické úpravy a spékárny železných rud měl být zdemolován již dávno. Rozhodnutí o jeho odstranění padlo před 16 lety.

Nesmyslné obstrukce aktivistů, utrousil šéf Vítkovic

„Omlouvám se všem Ostravanům, že na likvidaci škodlivin v komíně museli čekat tak dlouho. Byli jsme vázání vypsáním státního tendru na sanaci starých zátěží a v poslední době nás významně blokovaly nesmyslné obstrukce aktivistů,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Vítkovice Rodan Broskevič. Doplnil, že do konce roku by měla být celá sanace bývalé Aglomerace hotova.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Místo, kde stál komín Strakáč těsně po jeho odstřelu.

„Sanovaná oblast se pak dočká více než 4400 stromů a bude připravena jako zóna pro lehký průmysl. Nabídneme zasíťované pozemky s dopravním napojením na silnici a železnici investorům a developerům. S novými investory by tak v Ostravě měla přibýt další pracovní místa,“ upřesnil předseda dozorčí rady Vítkovic Jan Světlík.

Unikátní dominanta

Podle předsedy spolku Svatý Václav Dominika Rašky přišla nyní Ostrava o cenný objekt. „Jeho jedinečnost tkvěla hlavně v jeho mohutnosti. Nikde v Česku už nenajdete tak mohutný cihlový komín. Dole dosahoval až 15 metrů a nahoře devět metrů. Vážil neuvěřitelných 10 tisíc tun a vysoký byl 101 metrů. Šlo o unikátní ostravskou dominantu,“ připomněl Raška.

Spolek se s komínem Strakáčem symbolicky rozloučí v sobotu večer u ostravského Českého domu, kde za něj i zapálí svíčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám