Hlavní obsah

V Ostravě přistál obří německý airbus

Právo, Denisa Doležalová

Až 37 tun nákladu je schopný přepravit dopravní letoun Airbus A400M německých Luftwaffe, který v pátek odpoledne přistál na ostravském Letišti Leoše Janáčka. Tento čtyřmotorový turbovrtulový letoun bude součástí víkendové akce Dny NATO, která se tentokrát kvůli epidemii koronaviru bude konat bez diváků. Přehlídka armádní techniky a bojových ukázek ale bude vysílána živě na sociálních sítích a v České televizi.

Obří Airbus A400M přiletěl do OstravyVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Areál bude letos pro diváky uzavřen,“ připomněla policejní mluvčí Pavla Jiroušková s tím, že proto také nebylo ani zřízeno centrální parkoviště. Dodala, že ale i tak nastanou určitá omezení v dopravě.

„Dojde k uzavření příjezdových cest mezi Novou Horkou, Petřvaldem a Košatkou, důsledkem čehož nebude možný vjezd do Petřvaldíku,“ upřesnila.

V USA létá přísně utajovaný demonstrátor stíhačky šesté generace

Amerika

Organizátoři akce také avizovali, že pro zvýšení bezpečnosti osob bude rovněž omezen vstup na pozemky Moravskoslezského kraje v okolí letiště, které leží v Mošnově na Novojičínsku. Platí rovněž zákaz užívání bezpilotních letounů v době a místě konání akce.

Program letošního 20. ročníku Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády ČR v Ostravě se dokončuje. Každý den, 19. a 20. září, se ale na letišti uskuteční čtyři hodiny dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Během akce bude rovněž oceněna tisícovka záchranářů a příslušníků bezpečnostních složek za nasazení během nouzového stavu.

Dny NATO budou, ale bez návštěvníků

Domácí

Kromě českých zástupců se představí i vzdušné síly ze Švédska, Polska, Maďarska, Německa či Rakouska.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Airbus A400M dokáže fungovat i na nezpevněných plochách a tankovat za letu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Airbus A400M

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Airbus A400M

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Airbus A400M

Reklama

Výběr článků

Načítám