Hlavní obsah

V Ostravě pokřtili superpočítač. Dostal jméno Anselm podle uhelného dolu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Podle nejstaršího ostravského dolu Anselm dostal v pátek jméno superpočítač IT4Innovations (IT4I). V areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) jej pokřtili zástupci české vlády, školství, Moravskoslezského kraje a Ostravy. Symbolicky tak zahájili provoz první části superpočítače, jež bude počítat pro různé oblasti: od biomedicíny přes automobilový průmysl až ke klimatologii.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravský superpočítač dostal jméno Anselm. Výkon bude mít jako čtyři tisíce běžných notebooků.

Článek

Jméno Anselm bylo vybráno v soutěži, do které se zapojilo šest tisíc lidí z celé České republiky. Vítězem se nakonec stal Ondřej Dýšek bydlící v Praze, ale pocházející z Vysočiny. „Na nápad mě přivedl nejkrásnější superpočítač na světě, který je ve španělském gotickém chrámu. Líbila se mi ta spojitost historie s moderní technologií. Tak jsem se rozhodl pátrat v ostravské historii a do oka mi padlo jméno prvního ostravského uhelného dolu,“ popisoval mladý muž, kterého vítězství v soutěži překvapilo.

Rektor VŠB Ivo Vondrák je s pojmenováním superpočítače spokojen. „Právě doly a šachty jsou něco, co je pro Ostravu typické. Navíc Anselm má i návaznost historickou v tom smyslu, že to byl filozof, myslitel, který žil na počátku druhého tisíciletí,“ uvedl Vondrák s tím, že některá jména pro superpočítač byla i zábavná. „Například jméno Chachar či Baník. Některé se ani nedají zveřejnit,“ usmál se rektor.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zástupci české vlády, Moravskoslezského kraje, školství i Ostravy rozvinuli na křtu jméno superpočítače po písmenkách.

Ostravský superpočítač Anselm patří mezi nejvýkonnější počítače střední Evropy. Jeho výkon se dá přirovnat k téměř čtyřem tisícovkám běžných notebooků. „Zatím ještě není úplný, je to takový dorostenec. Ale do dvou let bude patřit mezi nejvýkonnější stroje světa,“ uvedl na křtu moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Spuštění superpočítače se v pátek v Ostravě zúčastnil také ministr školství Petr Fiala. Novinářům sdělil, že zprovoznění superpočítače je jen začátek celého rozsáhlého projektu, který vláda podpořila téměř dvěma miliardami korun z evropských fondů. „O tom, že jde o dobře vynaložené peníze, svědčí už jen to, že o využití prvního superpočítače Anselm je tak velký zájem, že nelze plně vyhovět všem žádostem. Ostravské IT4I navíc navázalo spolupráci nejen se zavedenými vědeckými institucemi jako je Akademie věd či ČVUT, ale také s významnými podniky,“ uvedl ministr.

Součástí ostravského superpočítače je i výstavba budovy centra za zhruba 193 miliónů korun. V ní pak bude superpočítač Anselm uložen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám