Hlavní obsah

V Ostravě otevřeli Covid centrum, zvládne tisíc vzorků denně

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

V ostravské fakultní nemocnici otevřeli další Covid centrum v republice. Vzniklo na okraji nemocničního areálu u vjezdu z ulice K Myslivně. Na jednom místě jsou zde soustředěna všechna odběrová místa, informační centrum a brzy přibude i laboratoř.

V Ostravě otevřeli Covid centrumVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Laboratoř zajistí až tisícovku testů denně, nyní je nemocniční laboratoř schopná udělat 400 vzorků denně. Zároveň se zde nyní navýšila dosavadní kapacita odběrových míst ze současných 250 na tisíc odebraných vzorků denně,“ uvedl ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Navýšila se dosavadní kapacita odběrových míst ze současných 250 na tisíc odebraných vzorků denně
ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant

„Infocentrum poskytne zájemcům veškeré informace o prevenci, projevech nemoci a rady, jak při podezření postupovat. Seznámí je s chytrou karanténou nebo aplikací eRouška, které pomáhají k včasnému zachycení potenciálně nakažených osob,” dodal.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ostravská fakultní nemocnice ve svém areálu ve středu slavnostně otevřela Covid centrum. Má pomoci hlavně v případě, kdyby se v kraji zhoršila epidemiologická situace.

Podle Havrlanta je celý systém připravený na případné zhoršení epidemiologické situace v Moravskoslezském kraji. „Nic nedramatizujeme, ale ani nebagatelizujeme. Udělali jsme zkrátka taková opatření, aby lidé věděli, že se mají kam obrátit, kdyby bylo zapotřebí. Aby se nebáli a mohli klidně a normálně žít,“ doplnil ředitel FNO.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Novým centrem se podle ředitele zvýší kapacita odběrového místa na tisíc vzorků denně

Chválí hejtman i hygienička

Otevření ostravského Covid centra ocenil i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj je vybudování robustní páteřní sítě odběrných míst s dostatečnou kapacitou pro testování jeden ze základních pilířů pro úspěšné zvládnutí boje s nemocí covid-19.

Stát začal organizovat testování turistů do Řecka, dostanou přednost

Domácí

Otevření Covid centra vítají i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) a ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. „Koronavirus ze světa nezmizí, takže nám nezbývá než se naučit s ním úspěšně bojovat. Teď je míč na straně vědy a na vývoji vakcíny. Věřím, že v novém Covid centru brzy přibude i očkovací ambulance,“ doufá hejtman.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na jednom místě jsou zde soustředěna všechna odběrová místa, informační centrum a zakrátko přibude i laboratoř

Na provozu Covid centra se budou podílet kromě zaměstnanců nemocnice také pracovníci ostravské hygienické stanice. „Máme tady například stanoviště, kde budou mé kolegyně učit lidi, jak si správně umýt ruce nebo jak se chovat v určitých situacích spojených s nákazou koronavirem,“ uvedla Svrčinová. Podotkla, že Moravskoslezský kraj bohužel vede peloton mezi všemi českými hygienickými stanicemi, co se týká počtu nakažených.

Přetížené laboratoře potřebují pomoc

Koronavirus

„Máme sice nejvíce případů, ale zase na druhou stranu náš kraj má nejvíce vyšetřených vzorků v rámci Česka. Tohle Covid centrum nám pomůže ve chvíli, kdy se v kraji objeví nějaké ohnisko koronaviru a bude potřeba vyšetřit větší počet kontaktů,“ dodala hygienička.

Zájemci o testování mohou na odběr do Covid centra přijít mezi 7. a 15. hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám