Hlavní obsah

V opravované budově Státní opery vládnou stavebníci. Podívali jsme se dovnitř

Novinky, Nela Štefanová
Praha

Naposledy prošla pražská budova Státní opery, která je jednou ze čtyř scén Národního divadla, opravou v 70. letech minulého století, nyní jsou tam dělníci opět. Rekonstrukce začala před půl rokem a zatím se hlavně bouralo. Na to, jak to na místě vypadá, se vyjel podívat i štáb Novinek s kamerou. Oprava by měla skončit v roce 2019.

Státní opera v rekonstrukciVideo: Novinky

 
Článek

V současnosti připomínají interiéry Státní opery spíš než chrám umění postapokalyptické bludiště. Tu nejhorší část bouracích prací však má už budova z velké části za sebou.

„Jsou z 95 procent dokončené,” řekl Novinkám vedoucí stavby Jan Křístek. Zmizela část divadelní technologie, vybourané jsou i rozvody a instalace a prostory jsou vyčištěné.

Foto: Novinky

Rekonstrukce Státní opery by měla trvat do roku 2019.

Dělají se však už i nové části – pokládají se nové rozvody a podobně – a probíhají také restaurátorské práce. „Máme přibližně více než 30 průzkumů a zpráv odsouhlasených památkovou péčí,” nastínil Křístek.

Oprava za více než 800 miliónů korun přinese řadu změn. Z těch nejviditelnějších lze uvést třeba výměnu skleněné fasády přilehlé provozní budovy nebo opravu fasády historické budovy.

Soubor umělců asi nejvíce ocení nové šatny nebo zkušebny baletního, sborového či orchestrálního sálu. Naopak diváci se mohou těšit na nová sociální zázemí nebo sedadla.

Foto: Novinky

Rekonstrukcí projde také skleněná fasáda přilehlé provozní budovy.

„Celý ten záměr je vrátit maximálně podobu budovy k tomu, jak byla postavena původně,“ uvedl k rekonstrukci ředitel Národního divadla Jan Burian.

Reklama

Výběr článků

Načítám