Hlavní obsah

V opavské nemocnici se objevil svrab

Právo, plk
OPAVA

Minimálně jeden pacient a jeden zaměstnanec interního oddělení Slezské nemocnice v Opavě se nakazili svrabem. V podezření jsou i další lidé jenž se v minulém týdnu na interním oddělení mužů pohybovali.

Foto: Profimedia.cz

Kůže postižená zákožkou svrabovou

Článek

„Svrab sem s největší pravděpodobností ,přinesl‘ pacient, který však bohužel v minulém týdnu zemřel,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.

Podle Petra Kopřivíka z protiepidemického oddělení hygienické stanice v Bruntále může být konečné číslo postižených svrabem vyšší. „Zatím máme pět až sedm hlášenek.“

Že by ale byla takzvaná prašivina vážnou nemocí, odmítl. „Jde spíše o nepříjemné onemocnění, a nedá se říct, že by bylo neobvyklé. A to ani v nemocnicích nebo třeba ústavech sociální péče,“ vysvětlil. S tím Svoboda souhlasil. „V zimních měsících není svrab ničím překvapivým.“

Pokud se onemocnění odhalí včas, dá se s ním prý rychle vypořádat. „Léčba netrvá nijak dlouho, ve velice krátké době se nákaza zlikviduje,“ popsal Kopřivík.

SVRAB

Nemoc způsobuje roztoč zákožka svrabová. Je velká asi půl milimetru. Pod kůži klade vajíčka a z nich se vylíhnou larvy, ty se provrtávají kůží. Způsobují vyrážku, Kůže se odlupuje a nepříjemně svědí.

Nemoc se přenáší dotykem. Je snadno léčitelná.

Ve Slezské nemocnici zakázali po dobu nákazy na interním oddělení návštěvy i praxi studentů zdravotnické školy. „Od soboty je už na oddělení běžný provoz, i návštěvy jsme už povolili,“ upozornil mluvčí nemocnice Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám