Hlavní obsah

V nemocnicích je skoro po covidu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuzemských nemocnicích je aktuálně s covidem-19 hospitalizováno 27 pacientů. Jde o nejnižší číslo od loňského března. Plyne to z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Z 27 hospitalizovaných osob jsou momentálně tři lidé ve vážném stavu, který vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci, případně mimotělní oběh.

Nižší čísla ministerstvo zdravotnictví evidovalo naposledy krátce po odhalení nákazy v Česku – loni 16. března bylo v nemocnicích s covidem 19 pacientů, z toho dva ve vážném stavu.

Očkování funguje. Země drží počet zemřelých na uzdě, i když nákaza stoupá a mají rozvolněno

Koronavirus

Pro srovnání – letos v březnu, když vrcholila jarní vlna epidemie, leželo v českých nemocnicích s covidem téměř 9500 pacientů, přičemž více než 2000 z nich se nacházelo ve vážném stavu.

Klesající počty hospitalizovaných souvisí podle všeho s pokračující vakcinací. Zhruba tři čtvrtiny osob nad 70 let – což je skupina, která patří k nejohroženějším – mají kompletní očkování.

Podle epidemiologů se nyní nákaza šíří primárně mezi mladými lidmi. Pro představu – ze 107 v úterý potvrzených případů nákazy byl pouze jeden u člověka nad 65 let.

Nejvíce potvrzených případů v týdenním průměru na 100 000 obyvatel hlásí již delší dobu Praha (30) a okolní okresy Praha-východ (20) a Praha-západ (26). Podobná čísla aktuálně vykazuje i Plzeň-město (26) a Plzeň-jih (23).

Klesající počty hospitalizací se promítají i do počtů úmrtí, která souvisejí s covidem. Za poslední měsíc – od 6. června do 6. července – přibylo 47 mrtvých. Denní počty úmrtí se pohybují v řádu jednotek, případně se v kolonce objevuje nula.

Za celou dobu pandemie zemřelo v souvislosti s covidem přes 30 000 lidí.

Počty úmrtí se v půlce května vrátily na běžnou úroveň

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám