Hlavní obsah

V některých nemocnicích se s lůžky začínají dostávat na hranu kapacity

• Aktualizováno
ČTK, Dominika Jeřábková

Lůžkové kapacity v Česku zatím stačí, v některých regionech se ale blíží na hranu kapacit. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Situaci navíc komplikuje růst počtu potvrzených onemocnění covid-19 mezi zdravotníky.

Článek

Pokud jde o volná lůžka, jsou čísla nepříznivá především v Karlovarském kraji, kde bylo ve čtvrtek na oddělení intenzivní péče (JIP) k dispozici pouze devět z celkových 76 míst. Pacienti s covidem zde zabírají zhruba třetinu kapacity. Standartních lůžek s kyslíkem pak mají v kraji volných přibližně dvacet procent.

V současnosti výrazně ubývá volných lůžek také v Královehradeckém kraji, kde je neobsazených pouze 18 procent standardních míst s kyslíkem a 21,9 procent na jednotkách intenzivní péče.

Model ÚZIS se naplňuje. Počty hospitalizovaných předpověděl měsíc dopředu

Domácí

Dostatečnou kapacitu na „JIPkách“ naopak prozatím hlásí Vysočina i Jihočeský kraj, kde je k dispozici více než třetina lůžek. Pokud jde o ta s kyslíkem, je volná téměř polovina dostupných míst. Podobná situace je i v Ústeckém a Zlínském kraji, regiony shodně hlásí přes 40 procent volných míst na standartních lůžkách.

Der Spiegel kritizuje Babiše: Přispěl ke covidové tsunami a chlubí se dortíčkem

Domácí

Aktuálně je v České republice k dispozici 7,7 tisíce z celkových 22,6 tisíce standardních lůžek s kyslíkem. Volná je tedy stále zhruba třetina kapacit. Na jednotkách intenzivní péče je pak volná čtvrtina z téměř 4000 lůžek, které v České republice jsou.

Teoreticky by mohlo jít v případě potřeby uvolnit i některá další lůžka. Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík upozornil, že zhruba čtyřicet procent hospitalizovaných nemá příznaky.

„Spoustu lůžek v nemocnicích blokují pacienti, kteří by měli ležet spíše na sociálních lůžkách s lehkou zdravotní pomocí,“ řekl Novinkám.

Ředitel FN Motol: Hospitalizovaných s covidem-19 je málo. Přetížení systému nehrozí

Domácí

Nemocnice i nadále odkládají plánované výkony, obávají se totiž dalšího vývoje. ,,V současné době jsme museli omezit veškerou neakutní operativu,“ uvedla mluvčí Kladenské nemocnice Hana Plačková.

Podle poslední dat zde leží 34 pacientů, u kterých byla potvrzena nákaza koronavirem, šest z nich je ve vážném stavu na lůžkách intenzivní péče.

Zdravotníkům zde pomáhají studenti ze středních a vyšších zdravotnických škol.

Kubek: Pracují i zdravotníci v preventivní karanténě

Právě nedostatek odborného personálu trápí velkou část nemocnic více než ubývající lůžka. Důvodem je rostoucí počet nakažených zdravotníků. V současnosti se s onemocněním covid-19 léčí více než 13 tisíc z nich.

Vyléčení politici darují krevní plazmu, nemocnicím dochází

Domácí

Nakažených je zhruba 2600 lékařů, 6000 sester a 4500 ostatních zdravotníků. Informaci Českému rozhlasu potvrdil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „Onemocní nám asi tisíc zdravotníků každý den," uvedl.

„Karantény už nepočítáme, protože zdravotníci v karanténě chodí normálně běžně do práce, to už je delší dobu,” dodal. Jde o zdravotníky v preventivní karanténě kvůli kontaktu s nakaženým.

Navzdory tomu data ministerstva uvádí, že je aktuálně volných 86,3 procenta kapacit lékařů a 90 procent sester. Zjevný rozpor se situací, kterou popisují samotní pracovníci v nemocnicích, nevysvětlil ve čtvrtek ani nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Zdravotníci jsou přetížení. Je potřeba se na to zaměřit,“ uvedl k tomu.

Změňme strach v respekt, tak můžeme získat sílu, řekl nový ministr zdravotnictví Blatný

Domácí

Kvůli zhoršené epidemiologické situaci v zemi a obavám z přetížení zdravotnického systému schválili v úterý poslanci příjezd až 300 vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO, kteří v Česku mohou zůstat po dobu 90 dnů. Rozhodnutí ve čtvrtek posvětil i Senát.

Aktuálně je v ČR nakaženo skoro 190 tisíc lidí, z nichž je 6 604 hospitalizovaných, přes tisíc lidí je ve vážném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám