Hlavní obsah

V Motole odstranili pacientce ledvinu unikátním způsobem

Právo, Václav Pergl
Praha

Na urologické klinice v pražské FN Motol v úterý jako první v České republice odstranili lékaři 62leté pacientce ledvinu zasaženou nádorem, a to dosud nejšetrnějším způsobem. Celý zákrok provedli laparoskopicky. Unikátní byla operace v tom, že lékaři nezavedli do těla nástroje třemi vpichy, jako je to u laparoskopické operace běžné, ale pouze vpichem jedním. To snižuje riziko infekcí, rána se rychleji hojí a méně bolí.

Unikátní operace nádoru ledvinyVideo: Novinky

 
Článek

„Řez byl dlouhý necelé dva centimetry,“ řekl Právu Marek Babjuk, který operaci vedl. Asistoval mu Marek Schmidt.

Lékaři nejdříve naplnili břišní dutinu zvláštním plynem a pak řezem zavedli speciální port, prostřednictvím něhož pak do dutiny břišní byla zavedena kamera, světlo a operační nástroje.

Foto: Václav Pergl, Právo

Lékaři Marek Babjuk (vlevo) a Marek Schmidt při operaci pacientky, které odstranili ledvinu s nádorem.

Operace trvala téměř pět hodin

Operace trvala necelých pět hodin. Lékaři museli uvolnit dolní část ledviny, přerušit močovod, vyhledat hlavní cévy vedoucí do ledviny, uzavřít a přerušit je a pak celkově uvolnit ledvinu včetně tukového pouzdra.

Foto: Václav Pergl, Právo

Jednoportový vstup do břišní dutiny

„Laparoskopická operace pouze jedním vpichem je novinka, která se ve světě teprve zavádí. Jestli to ale bude krok skutečně rozumný, to dokážeme říci až podle zkušeností, které budeme mít po více zákrocích,“ soudí Babjuk.

Laparoskopicky s více vpichy v Motole operují ledviny běžně v případě nádorů, které neprorůstají do okolních orgánů. Dosud mají za sebou asi 130 takovýchto operací. Laparoskopicky jedním vpichem ale operovali teprve druhého pacienta.

Foto: Václav Pergl, Právo

Vyoperovaná ledvina. Na nádor ukazuje pinzeta.

Nádor byl odhalen náhodou

Přestože nádor v ledvině byl velký zhruba 3,5x4 centimetry, lékaři se rozhodli pro odstranění celé ledviny. Aby ji mohli vyjmout z břišní dutiny, původní malý řez na závěr operace rozšířili zhruba na 4 centimetry.

„Operace proběhla dobře, i když jsme měli některé technické problémy s jednoportovým systémem,“ řekl po vyjmutí zasažené ledviny operatér Marek Schmidt. „Pacientka celou operaci zvládla bez jakýchkoli problémů a bude v pořádku.“ Funkci vyjmuté ledviny převezme ledvina zdravá.

Nádor nyní půjde na histologické vyšetření a podle toho lékaři rozhodnou, jaká bude další léčba. „V každém případě se jednalo o velmi rané stadium nádoru, které bylo náhodně zachyceno na sonografickém vyšetření, což se může ve finále pro pacientku ukázat jako velké štěstí,“ řekl Schmidt. Nádory ledvin totiž nebolí, pacient může pocítit jen menší bolest v zádech, kterou obvykle přehlíží.

Pokud nenastanou pooperační komplikace, pacientka půjde domů zhruba za čtyři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám