Hlavní obsah

V Liberci zemřela 16měsíční dívka na meningokokovou sepsi

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Meningokoková sepse se stala osudnou v neděli ráno 16měsíční holčičce z Chrastavy na Liberecku. Onemocnění přitom postupovalo velmi agresivně a i přes veškerou péči se lékařům dítě napadené meningokokem typu A nepodařilo zachránit.

Foto: archív Bonton film

Já, Olga Hepnarová

Článek

"Holčička dostala v sobotu večer teploty a okolo půlnoci ji přivezli rodiče na dětské oddělení. Po několika hodinách se objevily křeče a okolo čtvrté hodiny ranní propukla meningokoková sepse naplno, takže se objevily i krevní výrony v podkoží," vylíčil Právu v pondělí lékařský náměstek Krajské nemocnice Liberec a primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Radko Janoušek.

Původně však podle primáře dětského oddělení Martina Zítka nic nenasvědčovalo tomu, že by dívku ohrožoval meningokok. "Měla teplotu a křeče, protože měla i zvýšené zánětlivé parametry, udělali jsme lumbální punkci, abychom vyloučili zánět mozkových plen. Nic nám neukázala, potom se začal stav velmi akutně zhoršovat," dodal Zítek.

V kontaktu s dívkou bylo přes sto lidí

Na záchraně dívenky pracovali společnými silami dětští lékaři a anesteziologové. Všichni čekali na dobu, kdy bude moci startovat vrtulník, aby dítě transportovali na specializované dětské pracoviště ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. "Při cestě k vrtulníku z nemocnice ale dívka zemřela. Snažili jsme se ji dlouhou dobu resuscitovat, to se nám už nepodařilo," zmínila pro Právo tisková mluvčí Krajské zdravotnické záchranné služby Kristýna Fejfarová.

V té době se začala rozbíhat další akce záchranářů, hygieniků a lékařů z liberecké nemocnice, aby provedli nezbytná opatření při vyšetření a preventivní léčbě všech, kteří s dítětem přišli do kontaktu. "Holčička bydlela s rodiči na ubytovně v Chrastavě v romské komunitě. Do kontaktu s ní se za poslední týden, kdy je inkubační doba onemocnění, dostala asi stovka lidí," popsala Právu epidemioložka Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. Z nich čtyřicet osob hygienici vyhodnotili jako ty, kteří jsou nákazou vysoce ohroženi.

Na ošetření bylo převezeno 23 osob

Všichni museli být okamžitě vyšetřeni lékaři v krajské nemocnici. Protože ale mnozí nebyli schopni do Liberce odjet, museli je svážet záchranáři. "Čtyři sanity převezly 23 lidí na ošetření," podotkla Prattingerová. Všichni pak prošli lékařskou prohlídkou, byla jim odebrána krev, nasazena preventivně antibiotika a jsou pod dohledem lékařů. "Dvě děti, které měly zánět horních cest dýchacích, byly hospitalizovány na infekčním oddělení," shrnul Janoušek.

Zbývajících asi 60 obyvatel ubytovny, kteří s nakaženým batoletem přišli do styku, se na základě přesných instrukcí od hygieniků museli v pondělí dostavit ke svým obvodním lékařům k vyšetření a odběrům krve. "Dostali od nás letáčky, kde měli přesně uvedeny všechny údaje o této nemocnici i pokyny. Nepředpokládáme ale, že by se objevil další podobný případ," podotkla epidemioložka.

V pondělí okolo poledne panoval na chrastavské pětipodlažní ubytovně absolutní klid. Místní obyvatelé tu v tichosti pobývali a o úmrtí příliš mluvit nechtěli. "Celá rodina odjela pryč k příbuzným," svěřila Právu sousedka rodiny. Dodala, že i ona se spolu s dětmi musela podrobit v neděli lékařským vyšetřením a dostali preventivně antibiotika.

Od začátku letošního roku je to už šestý případ meningokokové nákazy v Libereckém kraji. "Čtyři případy byly zaznamenány na Semilsku, kde na nákazu zemřel 22letý mladík. Další dva případy jsou na Liberecku," uzavřela Prattingerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám