Hlavní obsah

V KSČM má větší podporu Dienstbier než Zeman, tvrdí Dolejš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krajské úrovni KSČM převažují podle místopředsedy Jiřího Dolejše sympatie spíše pro prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Podle Dolejše je to dáno především vytvořením krajských koalic, které obě strany po nedávných volbách uzavřely.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Dolejš (KSČM)

Článek

Místopředseda si ale přesto netroufl odhadnout, zda ústřední výbor, který je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, v sobotu podpoří Dienstbiera nebo Miloše Zemana.

Není podle něj také jasné, co se ještě stane a jak šéf KSČM Vojtěch Filip zareaguje na dopis šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, ve kterém intervenoval za Dienstbiera jako za jediného levicového kandidáta.

Sobotka Filipovi napsal, že by pokládal za selhání levicových stran, pokud by vinou roztříštění hlasů a nespolupráce postoupili do druhého volebního kola jen kandidáti hlásící se k neúspěšným neoliberálním představám, prosazující konzervativní politiku škrtů a omezování sociálního státu, nebo kandidáti, kteří v minulosti nebo docela nedávno zabředli do korupčních afér, klientelismu či netransparentního financování politiky. "No tak, aby na nás nepadla hanba, tak bychom se měli sejít a dohodnout," poznamenal Dolejš.

Zeman a Dienstbier v pátek navštívili zasedání výkonného výboru KSČM, aby požádali o podporu. Ústřední výbor KSČM by měl v sobotu dát nějaké doporučení komunistickým voličům. Není však podle Dolejše jasné, zda bude jmenovité nebo obecné. Nebo v případě, bude-li jmenovité, zda to bude "měkké" ano, jako tomu bylo před referendem o vstupu ČR do EU.

Anketa

Je podpora KSČM pro prezidentské kandidáty prospěšná?
ano
85,3 %
ne
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2765 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám