Hlavní obsah

V Krkonoších od prázdnin s novými zónami. Ne každému se líbí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Datem 1. července začne platit nová zonace Krkonošského národního parku (KRNAP). Mezník v historii nejvyšších českých hor stvrdil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který minulý týden novou zonaci podepsal. KRNAP čekal na vydání vyhlášky jako poslední z národních parků.

Foto: KRNAP

Nová zonace KRANP

Článek

„Běžného návštěvníka to nijak neovlivní. Zonace určují, jak mají správy našich čtyř národních parků o ně pečovat. Příroda dostane čas ukázat svou sílu bez lidských zásahů,“ ubezpečuje Brabec.

Zonace postavila zájmy horských podnikatelů, obcí a ochranářů proti sobě.

Ministrem stvrzená pravidla péče o Krkonoše, jenž kladou pro příštích 15 let hlavní důraz na ochranu přírody, podle jejich odpůrců omezují komerční aktivity.  Ochranáři údajně mohou z Krkonoš postupně udělat skanzen.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Obří důl

„Nadále se snažíme připomínkovat, co ještě lze, abychom v horách zachovali optimální prostředí pro místní obyvatele. Lidi žijí a pracují v Krkonoších od nepaměti. Chceme, aby tady zůstali a nemuseli za prací jinam,“ konstatoval místostarosta Trutnova a předseda Svazu obcí východní Krkonoše Tomáš Eichler (Piráti).

Ochranáři schválená čtyřstupňová zonace nahrazuje dosavadní rozdělení Krkonoš na tři ochranná pásma, v nichž bylo jasně definováno, co lze v jednotlivých lokalitách provozovat. Pravidla hospodaření v chráněných územích nyní stanoví tzv. managementová zonace přímo odvislá od tvrdé dikce zákona o ochraně přírody a krajiny.

Na Šumavě začne platit od března nové rozdělení zón

Domácí

Cílem nejpřísněji chráněné přírodní zóny na 20 procentech KRNAP je ponechat tamní ekosystémy samovolnému vývoji. Sporé zásahy člověka umožňuje 22procentní přírodě blízká zóna, jenž by měla s přírodní částečně splynout. Celých 57 procent rozlohy parku zahrnuje zóna soustředěné péče, kde ochranáři počítají s návratem původních lesních porostů místo monokultury smrků a obnovou květnatých luk prostředním tradičního budního hospodářství - seče a pastvy dobytka. Komerční podnikatelskou činnost ve větší míře umožňuje půlprocentní zóna kulturní krajiny.

Po nejcennějších místech Krkonoš se proháněly motorky, policie je pochytala

Krimi

Nová zonace se nedotkne současných sjezdovek v zóně soustředěné péče. Zelenou však patrně nedostanou plány mnohých vlekařů rozšířit skiareály. Na papíře zřejmě zůstane vize SkiResortu Černá hora-Pec spojit střediska propojovacími lanovkami, jimž stojí v cestě hnízdiště tetřívků v jednom ze tří od 1. července platných klidových území.

„Klidových území, která budou postupně schvalována, je navrženo osm. Mohou zanikat či vznikat bez ohledu na zóny kdekoliv v parku,“ upřesnil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Tak málo sněhu horalé nepamatují

Domácí

Emoce vlekařů, kteří chtějí podle ochranářů neúměrně spoutat Krkonoše sjezdovkami a lanovkami, vzbudilo především 300hektarové klidové území mezi Černou a Světlou horou nad Janskými Lázněmi.

„Snaha nabídnout srovnatelné podmínky s Alpami, to je nesmysl,“ reagoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám