Hlavní obsah

V Krkonoších je rekordní množství sněhu

Na Labské boudě naměřili vědci z Krkonošského národního parku 2,5 metru sněhu, což je o 30 centimetrů více, než činil dosavadní rekord z roku 2005. Výška sněhu se tu měří od poloviny 90. let.

Foto: David Taneček, ČTK

Botanik Vojtěch Zavadil měří hloubku sněhu.

Článek

„Od roku 2005 je to v této lokalitě rekordní hodnota. Minulé úterý jsme tady naměřili 280 centimetrů, od té doby si sníh sedl. A to největší kulminace sněhu tady bývá až v polovině března,” řekl botanik KRNAP Vojtěch Zavadil.

Výšku sněhu měří vědci v odlehlé lokalitě Schustlerova zahrádka několikrát za zimu. Doufají, že pokud sníh na jaře bude odtávat volně, sníží se v Krkonoších deficit vody.

Foto: David Taneček, ČTK

Botanik Vojtěch Zavadil (vlevo) a hydrobiolog Adam Bednařík měřili množství sněhu v lavinovém Labském dole v Krkonoších.

Dosud nejvíce sněhu naměřili v roce 2005, a to 220 centimetrů.

Labský důl je spolu s Obřím a Dlouhým dolem lokalitou s nejvyšším počtem lavinových drah v celé ČR. Laviny jsou v Krkonoších nezastupitelným přírodním činitelem, který významně ovlivňuje rozmanitost hor. Působí jako zahradník a výrazným způsobem modelují jejich tvář. Když se lavina utrhne, vyčistí celý svah od vzrostlých stromů a keřů.

To vytváří podmínky pro existenci vzácných vysokohorských rostlinných druhů, které potřebují volné prostranství. V Labském dole mezi ně patří například krkonošská endemická dřevina jeřáb sudetský.

Laviny také přispívají k existenci Krakonošových zahrádek - botanicky pestrých lokalit na lavinových drahách v závětří ledovcových karů.

Výběr článků

Načítám