Hlavní obsah

V „kauze Nagyová“ se odráží boj vojenských špiónů s ÚOOZ, tvrdí Nečas

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování několika lidí včetně bývalé manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Radky je prý důsledkem boje mezi dvěma bezpečnostními složkami – rozvědčíky a policejním Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který případ vyšetřuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas

Článek

Myslí si to sám Nečas, jehož současná manželka a bývalá šéfka jeho kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) je mezi čtveřicí obviněných.

Zbylou trojici tvoří dva poslední šéfové vojenské tajné služby Ondrej Páleník a Milan Kovanda a také ředitel jednoho z odborů rozvědčíků Jan Pohůnek.

„Jasně jsem již dříve řekl, že kauzu považuji za politicky vykonstruovanou, ale do značné míry, a jsem přesvědčen, že to nezávislý soud dokáže, i jako důsledek boje mezi ÚOOZ a Vojenským zpravodajstvím, který se týká některých dalších kauz typu CASA a podobně,“ řekl Právu bývalý premiér.

Podle informací redakce už totiž v minulosti policisté opakovaně narazili během svého vyšetřování na odmítavý postoj vojenských agentů, když po nich chtěli informace, které tato tajná služba v rámci své práce nashromáždila. Stalo se tak údajně například v rámci řešení případu domnělé korupce při pořizování vozů Tatra, kde byl ÚOOZ na počátku celé kauzy ve společném týmu s protikorupčními detektivy.

Rozvědčíci podle zdroje Práva žádosti kriminalistů, ale prý i žalobců odmítli s tím, že jde o utajované informace, na které nemají nárok.

Střety uvnitř?

„S casami nemáme nic společného, to dělá protikorupční policie, a na tatrách jsme byli jen na začátku tři týdny či měsíc a pak jsme to zase předali. My nemáme s Vojenským zpravodajstvím vůbec nic společného, nic jsme po nich nechtěli, žádnou kauzu jsme s nimi nedělali, spolupracujeme jedině ohledně terorismu,“ odmítl tvrzení o boji mezi vojáky a policisty šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

„Beru to z jeho strany pouze jako způsob obhajoby,“ dodal na Nečasovu adresu.

Nečas však míní, že by stíhání Páleníka a Kovandy mohlo být dokonce i důsledkem bojů uvnitř samotného Vojenského zpravodajství. Trojice stíhaných mužů se ale zároveň hájí tím, že loňskou dvoutýdenní akci kolem Radky Nečasové udělali na žádost či přímo pokyn samotného Nečase, nikoli z popudu jeho tehdejší pravé ruky Nagyové, jak je zmíněno v textu obvinění.

„Jsou podjatí“

Nečas však ani teď na dotaz Práva nesdělil přímo, zda skutečně rozvědčíky sledováním či ochranou proti sledování kolem své tehdejší manželky pověřil. Ani námitka, že by svou výpovědí fakticky mohl pomoci nejen jim, ale i své nynější manželce, jeho názor nezměnila.

„Jasně jsem řekl, že považuji postup některých policistů a olomouckých vrchních státních zástupců za politicky podjatý, a tak jim nebudu pomáhat. Na druhou stranu jsem jednoznačně uvedl i do protokolu, že jsem připraven spolupracovat s nezávislým soudem, protože v nezávislé soudy v ČR mám důvěru a nevěřím, že by se nechaly strhnout do této politické podjatosti,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám