Hlavní obsah

V jeden moment na Kvildě naměřili -17, o kus dál o 26 stupňů víc

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné teplotní rozdíly zaznamenávají v těchto dnech meteorologické přístroje na Šumavě. Například v úterý ráno naměřily v jeden čas mezi 6:30 a 6:40 hod. na stanici sumava.eu Perla minus 17 stupňů Celsia a na 1600 metrů vzdálené stanici Kvilda - Chata plus 8,6 stupně Celsia, což je rozdíl 25,6 stupně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak Právu řekla Markéta Augustinová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích, podobné teplotní rozdíly nejsou v horských oblastech ničím výjimečným.

„Tentokrát to bylo způsobeno tím, že k nám od jihozápadu proudí teplý vzduch, který ovlivnil výsledky na dobře přístupných stanicích právě z tohoto směru. Naopak v údolích jsou teploty tradičně nad ránem nižší,“ vysvětlila Právu Augustinová.

Dodala, že podobně bylo v úterý ráno například na šumavském Churáňově plus 3,7 stupně Celsia, ale proti tomu třeba na Rokytské slati minus 14,3.

Místní už využívají teplotní rozdíly i jako turistickou atrakci a například starosta Václav Vostradovský (nez.) láká lyžaře.

„Nikde jinde takové unikáty nenajdete - rozdíl téměř 26 stupňů na jednom místě v jeden čas můžete zažít jen na Kvildě. Když vyjedete do ticha a klidu Kvildy a jejího okolí, dočkáte se určitě nejednoho příjemného překvapení. Ať už jsou to výhledy na Alpy, kouzla počasí nebo možnosti aktivního trávení času,“ doplnil Vostradovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám