Hlavní obsah

V Janové na Vsetínsku se pod tíhou sněhu zhroutila střecha tělocvičny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V Janové na Vsetínsku spadla v úterý večer střecha a stěna tělocvičny. Neunesla množství nově napadaného sněhu. Neštěstí si nevyžádalo žádné raněné. Na místě zasahují hasiči. Zejména sever a střed Moravy se v úterý potýkal s přívaly sněhu. Uzavřeny musely být některé silnice na Přerovsku a Jesenicku a Zlínsku. Silničáři radí řidičům, aby nevyjížděli.

Článek

Na území Zlínského kraje během dne připadlo na celém území přes 25 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách na Vsetínsku pak 30 až 40 centimetrů sněhu.

Střecha městské tělocvičny v Janové o velikosti 15 krát 25 metrů se probořila po deváté večer. Nikdo nebyl zraněn, protože tělocvična byla v tu dobu prázdná. Všiml si toho místní obyvatel, který zavolal hasiče. Ti budovu odpojili od přívodu plynu i elektřiny.

Na hlavních tazích a silnicích ošetřovaných chemicky leží až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu. Ostatní komunikace pokrývá čerstvý sníh vrstvu zledovatělého sněhu.

Kvůli havárii kamiónu byla je neprůjezdná silnice I. třídy u Valašského Meziříčí směrem na Nový Jičín. Zablokovaná doprava je také na silnici II. třídy na Zlínsku u obce Petrůvka směrem na Slavičín. "Kopec je nesjízdný, je zde zcela zablokovaná doprava a tvoří se kolony," řekl řidič, který uvízl v koloně aut.

Velké závěje se tvoří u Soláně a Pusteven na Vsetínsku, kde je značné množství sněhu."Přestože se je snažíme technikou prorazit, profil silnic je v těchto oblastech velmi zúžený," uvedl ředitel vsetínské správy a údržby silnic Jaromír Kořistka. Problémy s kamiónovou dopravou se podle Kořistky vyskytují také v části Hulince u Valašského Meziříčí nebo na Syrákově, komplikace mohou nastat i mezi Pozděchovem a Prlovem. "Opakovaně sypeme především oblast v okolí Syrákova, kde je doprava komplikovaná především pro nákladní automobily a kamióny," řekl dispečer zlínských silničářů.

Přívaly sněhu komplikují dopravu v Olomouckém kraji. Na Přerovsku je mimo provoz hlavní tah z Horní Moštěnice do Hulína. Správci silnic z Jesenicka museli kvůli závějím uzavřít silnice třetích tříd v úseku Kameničky - Bílá Voda a Vojtovice - Bergov. Zavřené silnice na Jesenicku se podaří zprovoznit až zítra, na Přerovsku možná jíž dnes.

Na většině území kraje Vysočina od rána sněží, sjízdnost silnic komplikuje břečka, sněhové jazyky a závěje. Někde fouká vítr v nárazech kolem 70 kilometrů. Teplota z ranních minus 12 stupňů Celsia během dne vystoupala nad bod mrazu. Vozovky kloužou. Nebezpečné úseky jsou podle cestářů kryté štěrkem. Velké potíže byly na dálnici D1, kde byl několikrát přerušen provoz. [celá zpráva]

Husté sněžení a silný vítr komplikují od rána dopravu také v Jihočeském kraji. Nejvážnější situace je na Prachaticku, kde do odpoledne připadlo kolem deseti centimetrů sněhu. Nárazový vítr vytváří na cestách závěje a jazyky, silničáři proto od rána nepřetržitě pluhují a sypou. Problémy jsou i v dalších částech kraje. Policisté do 15:00 vyjížděli k 48 nehodám, které se zatím obešly bez vážných zranění.

Vážná dopravní nehoda zkomplikovala odpoledne provoz na frekventované silnici I/4 ve směru na hraniční přechod Strážný. U Korkusovy Huti na Prachaticku se před 16:00 srazilo osobní auto s kamiónem. "Nehoda si vyžádala jedno těžké zranění řidiče auta. Dvě děti pak převezli záchranáři do prachatické nemocnice," řekl operační důstojník prachatické policie. Srážka zhruba na dvě hodiny zablokovala silnici v obou pruzích, dopravu policisté odkláněli po vedlejších cestách. Podle operačního důstojníka by měl být provoz v plném rozsahu obnoven kolem 18:30.

Reklama

Související témata:

Související články

Dálnici D1 opět blokovaly nehody

Hustý sníh je příčinou velkých komplikací v dopravě na vytížené dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Dopravní tepna byla v úterý dopoledne téměř neprůjezdná v obou...

Výběr článků

Načítám