Hlavní obsah

V Jablonci rozeberou unikátní varhany

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Končíme a začínáme. Tak v Jablonci nad Nisou pojmenovali akci, která v pátek v podvečer odstartuje finální část boje za záchranu vzácných varhan v největším jabloneckém kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Nástroj, jenž je součástí kostela už od roku 1932, se nikdy neopravoval a po více než 85 letech je v kritickém stavu. Kvůli jeho záchraně proto před dvěma lety vznikl nadační fond, který na nákladnou opravu sbírá peníze. Renovace má přijít až na šest milionů korun.

Foto: Michael Polák, Právo

Jablonecký děkan Oldřich Kolář u varhan v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova.

Článek

„Během dvou let se podařilo získat od drobných dárců díky populární adopci píšťal téměř dva miliony, další milion přislíbilo město Jablonec nad Nisou a Liberecký kraj přidá 500 tisíc korun,“ uvedla Irena Kreiselová, která nadační fond založila.

Fond společně s jabloneckou farností už letos vybral firmu, která varhany opraví. Vybraná rodinná společnost Hermann Eule Orgelbau ze saského Budyšína má 150letou tradici. Pět generací varhanářského rodu Euleových dokázalo postavit a znovu oživit zhruba 700 nástrojů v 15 zemích Evropy a Asie. Od 30. let se rodina věnuje i obnově starých nástrojů, kterých zrestaurovala kolem 200, mimo jiné i v Praze.

„Aktuálně firma staví velké varhany pro hlavní farní kostel sv. Jakuba v bavorském Straubingu se 100 rejstříky, rekonstruuje varhany v bývalém minoritském kostele v Regensburgu a restauruje velké Ladegastovy varhany z roku 1862 ve Weissenfelsu,“ upřesnila Irena Kreiselová.

Koncert podpořil vznik nových svatovítských varhan

Kultura

Kvůli páteční akci, v jejímž závěru budou vyjmuty první píšťaly a tím fakticky zahájena práce na záchraně varhan, přijede do Jablonce i jednatel varhanářské firmy Dirk Eule a také její umělecký vedoucí Jiří Kocourek, který celou koncepci budoucího restaurování nástroje zpracoval. Ten také představí jak nástroj samotný, tak i průběh plánovaných prací.

Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova je nejvýznamnější stavbou místního rodáka a slavného architekta Josefa Zascheho. Dokončen byl v roce 1931, o rok později se tu poprvé hrálo na unikátní varhany. Jsou umístěné na impozantním kůru, který by se měl společně s varhanami rovněž rekonstruovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám