Hlavní obsah

V IKEM to vře: lékaře přijali zpátky, ale chtějí se zbavit Adamce

Právo, Václav Pergl, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je pěkně dusno. V pondělí jeho vedení změnilo názor a vzalo zpět do zaměstnání dva lékaře kliniky transplantační chirurgie, kde je přednostou profesor Miloš Adamec. Ale podle informací Práva se teď chce Adamce zbavit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

Je to za několik měsíců již podruhé. V pondělí v institutu koloval ofocený email, ve kterém vedení IKEM oslovuje advokátní kancelář s žádostí o odpovědi, jak se Adamce zbavit. Některé zaměstnance dopis vyděsil.

„Mail obsahuje například otázky pro advokátní kancelář, které znějí: Jak vyloučit v budoucím výběrovém řízení Českou lékařskou komoru, která se musí tohoto řízení účastnit ze zákona,“ řekl Právu zdroj z IKEM.

Adamec k tomu v pondělí pro Právo uvedl: „Tyto kroky mě nepřekvapují, protože můj tým byl na cestě k rozbití. Mám ověřené informace, že hned první otázkou v mailu je, zdali lze odvolat přednostu kliniky, tj. mne, bez udání důvodů. Za tuto odpověď je vedení IKEM, jak je v mailu uvedeno, ochotné zaplatit 40 tisíc korun. Za každou odpověď, kterých je víc jak deset, zaplatí vedení podobou i vyšší částku.“

O plagiátorství 16. března

Podle Adamce jde o pomstu vedení, které se v pondělí Právu nepodařilo zkontaktovat, za to, že loni upozornil na možné plagiátorství práce doktora Jiřího Froňka, svého podzimního protikandidáta na post šéfa kliniky transplantační chirurgie. O plagiátorství má rozhodnout olomoucká univerzita 16. března.

Protože měl Froněk opsat práci mladých vědců z IKEM Ivana Matii a Petera Baláže, podřízených Adamce, výběrové řízení dosud nebylo ukončeno. „Už máme posudek z České lékařské komory. Ten svědčí o tom, že práce Froňka je plagiát,“ řekl v pondělí Právu Adamec. [celá zpráva]

Právě lékaři Matia a ještě David Klein byli mezi těmi, kteří v rámci akce Děkujeme, odcházíme podali výpovědi. Žádosti všech lékařů o stažení výpovědi IKEM vyhověl, ale jmenované dva lékaře odmítl vzít zpět s odůvodněním, že jde o restrukturalizaci a zefektivnění práce IKEM.

Matia se domníval, že se mu nemocnice mstí za to, že se loni angažoval při odhalení údajného plagiátorství vědecké práce, kterou Froněk předkládal.

Reklama

Související články

Syna režiséra Kleina IKEM zpět nevezme

Jak se ukazuje, ne všichni lékaři, kteří podali výpověď, se mohou do nemocnic vrátit. Podle informací Práva obdrželi dva transplantační chirurgové IKEM Ivan...

Výběr článků

Načítám