Hlavní obsah

V domě ve Strašicích kromě dítěte strašily i bludné proudy

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výboje, vypadávání jističů, praskání žárovek i zapalování zásuvek v domku rodiny Mračkových ve Strašicích zapříčinila rušivá energie zavlečená až ze železničního koridoru u Rokycan. Alespoň to tvrdí studie, kterou ve středu společnosti ČEZ Distribuce předal odborný pracovník ČVUT Ivan Cimbolinec. ČEZ tím bere záhadný případ za prakticky uzavřený.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Praskání žárovek ustalo, teď se problémy v domku ve Strašicích přesunuly na jistič.

Článek

„Na to, že jde o bludné proudy, jsem přišel záhy,“ sdělil Cimbolinec. „Stejně tak jsem brzy poznal i to, že příčinou budou velké motory. Po vyloučení pohonů ve vodárně jsem se dostal až k výstavbě železničního koridoru v prostorách nedaleko nádraží v Rokycanech,“ zavzpomínal Cimbolinec a s úsměvem dodal, že došlo i na klišé jak z britských detektivek.

„Z okna kupé jsem uviděl montážní vlak a uvědomil jsem si, co jsem v celé mozaice přehlédl. Bylo mi najednou jasné, že zdrojem rušivé energie může být jiskření v motorech starších typů lokomotiv,“ podotkl Cimbolinec.

Energetici se už celou kauzou, která se táhne od konce loňského září, nehodlají dále zabývat.

„Bereme to za uzavřenou záležitost, ta studie nemá slabá místa,“ řekl Právu západočeský mluvčí skupiny ČEZ Martin Sobotka. „Ze zprávy je zřejmé, že jevy u Mračkových sedí perfektně s harmonogramem prací na koridoru,“ doplnil Sobotka.

Šlo o souhru náhod

„Pachatel tedy neexistuje. Jde jen o nešťastnou souhru náhod. V místě výstavby koridoru se nachází vodovodní rozvody, které se další náhodou staly zároveň vlnovodem. Došlo k tomu navíc v době, kdy byl podkriticky nízký stav podzemních vod,“ vysvětlil Sobotka. Další podmínkou jevů bylo to, že výkopy při výstavbě kanalizace odkryly potrubí a také to, že domek Mračkových má jiný způsob uzemnění než okolní zástavba. Až zpětně se zjistilo, že s jevy ve Strašicích souvisí i selhání dvou železničních kabelů a nevysvětlené rušení televize a rozhlasu v blízkosti drážní napájecí stanice Mýto.

ČEZ se na odborníka z ČVUT obrátil proto, aby zjistil, zda v síti nedochází k nějakým dosud nepoznaným poruchám. „Postupně jsme vylučovali všechny vlivy, ale chtěli jsme příčinu znát přesně, abychom se při případném opakovaném výskytu takových jevů mohli o něco opřít,“ uvedl Richard Ceplecha, vedoucí útvaru Poskytování sítí ČEZ Distribuce.

Policie už dříve případ odložila s tím, že za podivné jevy může dvanáctiletý syn Mračkových. Ten se však podle informací Práva přiznal jen k zapalování kapesníků a obrázků na zdi, což údajně učinil proto, aby k domku vrátil upadající pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám