Hlavní obsah

V domácím prostředí zemře v Česku pouze pětina lidí

Novinky, jas

Češi nejčastěji umírají v zimě, v nemocnici a na choroby oběhového systému. I přesto se naděje dožití dále zvyšuje a střední délka života mužů narostla v roce 2016 u mužů na 76,2 a u žen dokonce na 82,1 roku. Plyne to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U mužů i u žen jsou dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí nemoci oběhové soustavy. Ačkoli jejich podíl v posledních letech klesá, u mužů jim podlehlo 40 procent a u žen 48 procent všech zemřelých. Druhou nejčastější příčinnou úmrtí jsou novotvary (u mužů v 28 procentech, u žen v 23,5 procenta).

S ohledem na počasí příliš nepřekvapí, že nejvíce lidí v České republice umírá v zimním období.

„Vyšší počty zemřelých v zimních měsících obvykle souvisejí se zvýšeným výskytem onemocnění dýchacích cest a s chřipkovou epidemií. Například v prvních měsících roku 2014 chřipková epidemie nepropukla, a počet zemřelých tak byl velmi nízký. Chřipka přišla až na začátku roku 2015 a vedla k nejvyššímu počtu úmrtí za první tři měsíce roku ve sledovaném období,“ popsal místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.  Nejméně lidí umírá naopak v srpnu, září a červnu.

Z dat statistiků plyne, že největší naději dožití mají lidé z hlavního města, na opačném konci žebříčku jsou obyvatelé Ústeckého kraje.

Neměnný zůstává i fenomén, o jehož změně se často a zatím bezvýsledně hovoří. V roce 2016 zemřely dvě třetiny lidí (65,5 procenta) v nemocnicích, respektive v některém ze zdravotnických zařízení lůžkové péče. V domácím prostředí zemřela jen pětina lidí (20,9 procenta). V sociálních ústavech zemřelo 7,3 procenta lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám