Hlavní obsah

V ČR přibylo 2031 potvrzených případů nákazy koronavirem, nejvíc od dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí přibylo v Česku poprvé od dubna více než 2000 potvrzených případů covidu za jeden den. Laboratoře jich odhalily 2031, zhruba o třetinu více než před týdnem. Počet lidí, kteří s koronavirem leží v nemocnici, se zvýšil nad 300. Pacientů v těžkém stavu ale nepřibývá. Na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 64 nakažených, sedmidenní incidence je tak nejvyšší od první poloviny května.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší incidenční číslo je v Praze. Za uplynulý týden připadá na 100 000 Pražanů 137 nakažených. V žádném jiném kraji Česka se incidence přes 100 nedostala. Naopak relativně nejlepší situace je v Olomouckém kraji, kde za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 33 případů nákazy.

Epidemie zrychluje již několik týdnů. Denní přírůstky případů začaly být v mezitýdenním srovnání vyšší počátkem června. Trend se zastavil jen minulý týden během dvou svátečních dní. O volných dnech totiž bývají pravidelně počty testů nižší.

Za nárůstem počtu případů z poslední doby jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron, které ale podle zkušeností z jiných evropských zemí mají mírný průběh. Podle ministerstva zdravotnictví bude nakažených přibývat ještě několik týdnů. Neplánuje ale opatření proti šíření nákazy, protože se neplní nemocnice a zejména jednotky intenzivní péče. V těžkém stavu je nyní v nemocnicích 12 lidí, což je o tři méně než před týdnem.

Vysoký podíl pozitivních testů 

Zájem o testy se ale v poslední době postupně zvyšuje. V pondělí se nechalo testovat téměř 9000 lidí, přibližně o 2200 více než před týdnem. Pozitivita se zvýšila u dvou ze tří typů testů. U nejčastějších, diagnostických testů lidí, kteří vykazují příznaky nemoci, bylo v pondělí pozitivních téměř 30 procent z testovaných. Před týdnem to bylo méně než 27 procent.

Očkovat proti covidu se v pondělí nechalo 1089 lidí, o 200 více než před týdnem. Největší zájem byl tradičně o třetí, posilující dávku, dostalo ji 946 lidí. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,9 milionu lidí, na přeočkování zatím dorazilo přes 4,2 milionu z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám