Hlavní obsah

V chebské nemocnici se bude vyšetřovat, zda lékaři museli volit, koho nechají zemřít

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace ze závěru minulého týdne, kdy v nemocnici v Chebu neměla být k dispozici již žádná lůžka intenzivní péče, se bude z podnětu nadřízeného představenstva Karlovarské krajské nemocnice (KKN) prošetřovat. Výsledky šetření by mohly být k dispozici pravděpodobně během několika týdnů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Primář chebské interny Stanislav Adamec v závěru minulého týdne totiž prohlásil, že bylo nutné selektovat pacienty, pro které intenzivní péče je k dispozici, zatímco  jiné nechají prakticky umírat na těžký covidový zápal plic. Šetření má mimo jiné ukázat, zda takový konkrétní případ skutečně nastal a popřípadě jaké okolnosti situaci provázely.

„Nemocnice šetří, co se v chebské nemocnici skutečně v pátek minulý týden stalo,“ uvedl mluvčí KKN Vladislav Podracký. „V případě, že tam bude prokázáno nějaké pochybení, tak tam budou vyvozeny důsledky, ať je to na kterékoliv straně,“ pokračoval mluvčí.

Přetížená chebská nemocnice musela zavřít porodnici

Koronavirus

Není vyloučeno, že případ může podle výsledků šetření pokračovat například i podáním trestního oznámení. „V současné době se čeká na nezávislé posouzení zdravotnické dokumentace,“ dodal Podracký, podle kterého se má konkrétně šetřit tvrzení, že se musel personál nemocnice v Chebu rozhodovat, zda nechá umřít pacientku, nebo ne.

Starší musela nechat místo mladší

Jedná se o konkrétní případ, který popsal primář Adamec v rozhovoru pro server Seznam Zprávy. kdy starší pacientka musela nechat místo na JIP mladší ženě. „Včera (v pátek) šla na JIP 53letá žena, zatímco 85letá skončila na standardním covidovém oddělení,” řekl serveru Adamec.

Jaký byl další osud starší pacientky, není jasné. Podle mluvčího nemocnice Podrackého není možné podávat informace o zdravotním stavu jednotlivých pacientů.

Posuzovat se má několik možných variant. Například zda byla starší pacientka ve stavu, kdy by ani umístění na jednotce intenzivní péče její zdravotní problém neřešilo. Další variantou je, že pacientka měla perspektivu, pokud by byla na jednotku intenzivní péče přeložena, ale nebylo místo.

Karlovarský kraj už hledá místa pro pacienty v Německu

Domácí

Dále bude předmětem šetření, zda nemocnice zjišťovala volné kapacity v jiných zdravotnických zařízeních, ale všude odmítli pacientku přijmout. Popřípadě může šetření zjistit, že pacientka nebyla schopná transportu do jiné nemocnice kvůli špatnému zdravotnímu stavu. V tom případě se bude ale zkoumat, zda na jednotce intenzivní péče nebyl jiný pacient, který by byl schopen transport zvládnout tak, aby pacientka mohla získat místo na intenzivním lůžku chebské nemocnice místo něj.

Reklama

Výběr článků

Načítám