Hlavní obsah

V Česku zatím dál dominuje delta. Omikron potvrzen v 57 případech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ČR je zatím 57 případů nákazy koronavirem varianty omikron potvrzených celogenomovou sekvenací. Za poslední týden do 26. prosince laboratoře odhalily diskriminačními testy dalších 108 podezření na tuto variantu, což je zhruba 0,6 procenta. Vyplývá to z týdenní zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Drtivá většina případů v Česku připadá na variantu delta. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu uvedl, že omikron přinese další vlnu epidemie na přelomu ledna a února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případy omikronu už byly zaznamenány ve většině českých a moravských krajů. SZÚ už před týdnem uvedl, že se kromě případů u turistů po návratu zejména z Afriky šíří také komunitně.

Za předchozí týden zachytily podle dat ústavu vzorky s podezřením na tuto mutaci laboratoře působící v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Liberci, Zlíně, Havlíčkově Brodě, Českých Budějovicích nebo Ostravě. Do nich ale mohou být sváženy i vzorky z jiných regionů.

Vlna omikronu vyvrcholí koncem ledna, míní Válek. Třetí dávka se otevře všem dospělým

Domácí

V předchozím týdnu bylo podle SZÚ provedeno více než 17 000 podrobnějších diskriminačních PCR testů, na variantu koronaviru delta připadá nadále 98 procent případů. Celogenomovou sekvenací bylo za celý rok vyšetřeno téměř 20 000 vzorků. Výsledky jsou k dispozici za týden až tři týdny od data odběru vzorku, který byl dál testován.

SZÚ doporučoval testovat podrobněji místo dosavadních deseti procent vzorků 30 procent. Od neděle 26. prosince platí upravené mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které diskriminační PCR test nařizuje u všech vzorků lidí, kteří při odběru nahlásili, že mají příznaky nákazy koronavirem.

Omikron se chová trochu jinak. Ministerstvo chystá zkrácení karantény a izolace

Domácí

„Dle zatím dostupných předběžných informací ohledně rychlého šíření této varianty předpokládáme, že se varianta omikron zásadně rozšíří v ČR již v průběhu začátku ledna 2022,” píše ministerstvo v odůvodnění tohoto rozhodnutí.

Upozorňuje také na to, že současné léky, které mají zabránit vážnému průběhu nemoci covid-19, takzvané monoklonální protilátky, nemají u varianty omikron dostatečnou účinnost. „Pro efektivní a cílené podání dostupných léků je tedy třeba u osob s klinickými příznaky onemocnění, u kterých by připadalo zahájení léčby monoklonálními protilátkami v úvahu, rozlišovat mezi jednotlivými variantami viru,” uvádí dokument.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám